ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σύσκεψη για την παρακολούθηση των νερών της Μεσσηνίας

Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης «Τριετής Παρακολούθηση της Ποιότητας και Εκτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης των Ποταμών του Ν. Μεσσηνίας: Παμίσου, Άρι, Λυγδούς, Έπη, Καριά, Τζάνε-Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενας, Δεσπότη, Μουρτιάς, Αρκαδικού, Νέδας, και Βελίκας» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 12-3-2013 στο Διοικητήριο η προγραμματισμένη πέμπτη συνάντηση, η οποία είχε σαν σκοπό την ενημέρωση των ανωτέρω φορέων για τα πεπραγμένα της 5ης
φάσης και γενικά για την πορεία του προγράμματος. Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Σταυριανόπουλου, παρευρέθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δρ. Κων/νος Γκρίτζαλης, οι εκπρόσωποι των Επιστημονικοτεχνικών επιτροπών & των Επιτροπών παρακολούθησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την πορεία του προγράμματος και συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα των φυσικοχημικών αναλύσεων, των υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών και της βενθικής πανίδας στο δίκτυο των 19 σταθμών των ποταμών του Ν. Μεσσηνίας και της παράκτιας ζώνης του Μεσσηνιακού κόλπου. Παράλληλα, συζητήθηκε η αξιολόγηση της βιολογικής κατάστασης όλων των σταθμών με βάση βιοτικούς δείκτες που περιλαμβάνονται στο 5ο παραδοτέο του προγράμματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτίμησης της ποιότητας των εσωτερικών υδάτων είναι η πλέον επικρατέστερη εδώ και δεκαετίες στον ευρωπαϊκό χώρο και αποτελεί τον κορμό για την αξιολόγηση του συγκεκριμένου δικτύου σταθμών δειγματοληψίας. Αναφέρθηκε επίσης ότι στο επόμενο παραδοτέο του έργου, μετά από τη συγκέντρωση δεδομένων τριών ετών θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις σε κάθε δήμο ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που δέχονται τα ποτάμια και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των χημικών και των βιολογικών αναλύσεων, έτσι ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους ποιοτικά υποβαθμισμένους σταθμούς και να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.