ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για τη ΔΟΥ Κυπαρισσία...Όχι σε όλα από τον Υφυπουργό

Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για την Εφορία Κυπαρισσίας. "Όχι" σε όλα από τον Υφυπουργό και το σύμβουλο του Υπουργού. Αγανάκτηση και οργή στην Τριφυλία!

Απορρίφθηκαν ..........

ασυζητητί η αναστολή του «λουκέτου» καθώς και η παράταση της λειτουργία της μέχρι την ίδρυση γραφείου Κ.Ε.Φ. και η πρόταση για δημιουργία Παραρτήματος της Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας του δήμου Τριφυλίας και του

Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, με τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον στενό συνεργάτη και σύμβουλο του Υπουργού κ. Στουρνάρα, Φώτη Κουρμούση, για την αναστολή του «λουκέτου» στην Εφορία Κυπαρισσίας και την παραμονή της σε λειτουργία. Η συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού ξεκίνησε γύρω 2.45 το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία της Τριφυλίας ανέπτυξε στον Υφυπουργό και το σύμβουλο του Υπουργού την επιχειρηματολογία για την παραμονή της Δ.Ο.Υ. Κυπαρισσίας σε λειτουργία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη καθώς ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του κ. Στουρνάρα, Φώτης Κουρμούσης εμφανίστηκε όχι απλώς σκληρός, αλλά ανένδοτος, προκλητικός, ακόμη και προσβλητικός απέναντι στο αίτημα της Τριφυλίας και την αντιπροσωπεία της και δε δεχόταν κουβέντα απορρίπτοντας κάθε επιχείρημα και πρόταση που κατατέθηκε χωρίς καμία συζήτηση. Ο, δε, Υφυπουργός Οικονομικών, αν και είπε πως καταλαβαίνει τις αντιδράσεις ξέκοψε ευθύς εξαρχής τη λειτουργία δεύτερης Δ.Ο.Υ. στη Μεσσηνία, πλην της μίας και μόνης εναπομένουσας σε λειτουργία στην Καλαμάτα. Υφυπουργός και σύμβουλος του Υπουργού ήταν κάθετα αρνητικοί και απέρριψαν, χωρίς καν δεύτερη κουβέντα, τόσο το αίτημα για αναστολή κατάργησης της Εφορίας Κυπαρισσίας όσο και την πρόταση για παραμονή της σε λειτουργία μέχρι να ιδρυθεί και λειτουργήσει γραφείο Κ.Ε.Φ., όπως και την πρόταση για δημιουργία Παραρτήματος της Δ.Ο.Υ Καλαμάτας στην Κυπαρισσία. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπροσωπεία φορέων της Τριφυλίας, τόνισε πως τα έξοδα ενοικίου θα καλύπτει ο δήμος, ενώ αναφέρθηκαν και στη δωρεάν παραχώρηση του χώρου που στεγάζεται τώρα η Εφορία, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών συμμετείχαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος και Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας και προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Κυπαρισσίας Γιάννης Κατσαργύρης, η δημοτική σύμβουλος και υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Κυπαρισσίας Μαρία Πανουσιοπούλου και ο πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (που από την Παρασκευή μαζί και με άλλους Συλλόγους και φορείς κάνουν κινητοποιήσεις για την Εφορία) Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Αβδάλας αντίστοιχα. Παρόντες ήταν και οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος - ο οποίος έκλεισε και το ραντεβού για να δεχθεί ο Υφυπουργός την αντιπροσωπεία της δημοτικής Αρχής και του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας - και Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος. Επίσης, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και ο πρόεδρος της Τ.Ο. ΝΔ Κυπαρισσίας Γιώργος Φωτεινός.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.