ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο φορολογικός νόμος που αλλάζει τη φορολόγηση των αγροτών

Έναν χρόνο παράταση για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων κέρδισαν οι αγρότες
Ο φορολογικός νόμος, που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 11 Ιανουαρίου, από την Oλομέλεια της Βουλής, προβλέπει καθιέρωση βιβλίων και στοιχείων από τα εισοδήματα του 2014, που θα δηλωθούν το 2015 και θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%. 

Σύμφωνα με το νέο νόμο, για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά θα φορολογούνται βάση των βιβλίων εσόδων – εξόδων που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν. Μειώνεται επίσης ο φόρος στα κέρδη που διανέμουν οι
συνεταιρισμοί.

Ειδικά για το 2013 (οικονομική χρήση 2014) οι αγρότες θα φορολογηθούν με την νέα φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρία μόνο κλιμάκια. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%.
Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το φορολογικό νομοσχέδιο, έπειτα και από την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1 (κλίμακες φορολογίας, αντικειμενικές δαπάνες, εκπτώσεις δαπανών κ.λπ.), 3 (εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων), 6 (παρακράτηση φόρου) και 10 (αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, τροποποίηση διατάξεων) την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

H συζήτηση πραγματοποιήθηκε, εν μέσω αντιπαραθέσεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης και αυτών της αντιπολίτευσης. «Δημοσιονομική υποχρέωση» χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Την κατάργηση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα, στα μηχανήματα και στα λιπάσματα, αλλά και στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, «για να μην υπάρχει κανένα κίνητρο υπερτιμολόγησης και να έχουμε έτσι μείωση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση» ζήτησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ).
 
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Φόρο από το πρώτο ευρώ των καθαρών εσόδων τους θα κληθούν να πληρώσουν για τα φετινά εισοδήματά τους ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, καθώς παύουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χάνουν το αφορολόγητο, αλλά και την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται για μισθωτούς και συνταξιούχους.
 

Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα, θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%. Εξαιτίας του νέου συστήματος φορολόγησης και της κατάργησης των αφορολογήτων για τα παιδιά, όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστό έως και 1.460%. 

Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα πρώτα τρία έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%.
 

Με διατάξεις της τελευταίας στιγμής που περιελήφθησαν υπό μορφήν τροπολογίας στο φορολογικό νομοσχέδιο επέρχεται όμως μια σημαντική αλλαγή. Οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρούνται στο σύνολό τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από τον νόμο.
 

Οι ίδιες διατάξεις προβλέπουν έκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης, αρκεί τα Ταμεία να έχουν συσταθεί με νόμο.
 

Φοροαπαλλαγές
Ούτε ένα ευρώ έκπτωσης φόρου δεν δίνουν από φέτος οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκιο κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν και δίδακτρα φροντιστηρίων.
 

Οι σχετικές φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν, με τους φορολογούμενους που χρησιμοποιούσαν κάθε χρόνο αυτές τις δαπάνες για να μειώσουν τον τελικό τους φόρο να έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις. Από το 2013 παραμένουν σε ισχύ μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.
 

Αποδείξεις
Αυστηρότερη ποινή φόρου θα αντιμετωπίζουν όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους με ανώτατο όριο 10.500 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβάλλεται στη διαφορά ανάμεσα στην αξία των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και στην αξία των αποδείξεων που απαιτούνται αυξάνεται από το 10% που ίσχυε κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2012, στο 22% κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή έκπτωση φόρου στην περίπτωση όπου ο φορολογούμενος συλλέξει περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις.
 

Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες ή όσους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές και δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου που προβλέπεται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών – συνταξιούχων.
 

Χωράφια και οικόπεδα εκτός σχεδίου
Επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου με χωράφια και ακίνητα εκτός σχεδίου προετοιμάζει για τις αρχές του 2013 το υπουργείο Οικονομικών. Ο φορολογικός νόμος προβλέπει ότι φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1/1/2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεώνονται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν.
 

Επιπλέον, νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1/1/2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων στην οποία περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 1/1/2013.
 

Η επικαιροποίηση του αρχείου για τα χωράφια έχει τριπλό στόχο: την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε ακίνητο με στόχο έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2013, την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κάθε έναν από τους 8,5 εκατ. φορολογούμενους.
 

Στο πλαίσιο αυτό, εκατομμύρια φορολογούμενοι με αγροτεμάχια εκτός σχεδίου θα κληθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους να δηλώσουν ή τουλάχιστον να τσεκάρουν ότι έχουν δηλωθεί κανονικά τα χωράφια τους.

ΠΗΓΗ agrotypos
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: