ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τιμή βάσης στα 2,60 ευρώ προτείνει η επιτροπή ελαιολάδου της ΕΑΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 12/01/2013 10:14

Της Μαρίας Νίκα
Να ανεβάσει την τιμή αγοράς ελαιολάδου από τα 2,50 στα 2,60 ευρώ το κιλό με τρίμηνη επιταγή και εκκαθάριση το Σεπτέμβρη αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δ.Σ. της ΕΑΣ η τριμελής Επιτροπή Ελαιολάδου της οργάνωσης, η οποία αποτελείται από τους Γιάννη Ζωντανό, Γιάννη Γκίζα και Κώστα Αντωνόπουλο. Το 2,60, δηλαδή, θα είναι τιμή βάσης και, εάν υπάρξει περαιτέρω άνοδος, το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί στο τέλος στους παραγωγούς.
Η Επιτροπή Ελαιολάδου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, καθώς ήταν αναγκαίο να επανεξετάσει το
θέμα της τιμής αγοράς ελαιολάδου από τον παραγωγό, με δεδομένη την ανοδική πορεία που σημειώνουν αυτή την εποχή οι τιμές στην αγορά του ελαιολάδου, ειδικά του ποιοτικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Γλυφάδας στην Πυλία, ο οποίος προχθές προχώρησε σε εκποίηση περίπου 40 τόνων έξτρα παρθένου, οξύτητας 0,3%, με την τιμή των 2,77 ευρώ το κιλό.
Συνεργασία και με άλλους συνεταιρισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως δείχνουν τα πράγματα, αναμένεται ότι θα αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής Ελαιολάδου για τιμή βάσης 2,60 και εκκαθάριση το Σεπτέμβρη.
Επίσης, μέσα την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της ΕΑΣ και των άλλων βιώσιμων πρωτοβάθμιων ελαιοκομικών συνεταιρισμών της Μεσσηνίας (π.χ. Αβίας, Γαργαλιάνων, κ.λπ.), ώστε να γίνει συζήτηση για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να βρεθούν τρόποι συνεργασίας για τη χάραξη κοινής πολιτικής στο ελαιόλαδο.
Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ, που έχει μετεξελιχθεί πλέον σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, Κώστας Κατσούλης, από την πλευρά της Ένωσης υπάρχει όλη η υποδομή για την επεξεργασία και τυποποίηση ελαιόλαδου, ώστε να στηρίξει και τους άλλους συνεταιρισμούς στην προώθηση του προϊόντος, με στόχο το όφελος των παραγωγών.

ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: