ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Θέρμανση με τζάκι: πώς να αυξήσετε την αποδοτικότητα

Το τζάκι έχει επιστρέψει ως βασική πηγή θέρμανσης τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας εξαιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Όταν χρησιμοποιηθεί με τρόπο αποδοτικό, το τζάκι μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, παρότι η μαζική χρήση του κατηγορείται για την πρόκληση αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις.
Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά του τζακιού;
–Ανάψτε και συντηρήστε τη φωτιά

Πριν ανάψετε το τζάκι φροντίστε να έχετε ανοιχτό το καπάκι της καμινάδας και να δημιουργήσετε μεγάλη φλόγα. Η μεγάλη φλόγα στο τζάκι συνεπάγεται πιο ολοκληρωμένη καύση των ξύλων και παράγουν περισσότερη θέρμανση από μια φωτιά που σιγοκαίει.
Εάν έχετε τη δυνατότητα κλείστε ως ένα βαθμό το καπάκι της καμινάδας, ώστε να φεύγει μεν ο καπνός, αλλά να παραμένει η ζέστη στο χώρο και να μην υπάρχουν διαρροές από την καμινάδα.
–Πώς να διατηρήσετε τη θέρμανση
Εάν κλείσετε την πόρτα του δωματίου και αφήσετε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό (2-3 εκατοστά), η ζέστη δεν θα διαρρεύσει από την καμινάδα, αλλά θα κυκλοφορήσει στο δωμάτιο.
—Μετατρέψτε το τζάκι σας σε ενεργειακό
Με τοποθέτηση θερμοθαλάμου στο παλαιό σας τζάκι και το άνοιγμα αεραγωγών στη φούσκα  για την κυκλοφορία του θερμού αέρα στο σπίτι μπορείτε να μετατρέψετε το τζάκι σας σε ενεργειακό.
Το ενεργειακό τζάκι έχει υπολογιστεί ότι είναι πέντε φορές αποδοτικότερο από το συμβατικό.
Η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλά ενεργειακά τζάκια) είτε μηχανική (αερόθερμα ενεργειακά τζάκια).
Επίσης ο θερμοθάλαμος είναι είτε μεταλλικός προσαρμοσμένος ήδη πάνω στην μαντεμένια εστία η ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί όταν τοποθετείται το τζάκι ( κλείνοντάς το με πυράντοχη γυψοσανίδα, μονωμένη εσωτερικά με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά).
–Υλικά καύσης
Φροντίστε να αγοράζετε πιστοποιημένα υλικά καύσης (ξύλα και λοιπή βιομάζα) και να μην καίτε ακατάλληλα υλικά τα οποία ούτε απόδοση έχουν και το περιβάλλον επιβαρύνουν.
—Συντήρηση
Πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος φροντίστε να καθαρίσετε το τζάκι σας και να συντηρήσετε την καμινάδα απευθυνόμενοι σε κάποιον ειδικό.
Τα καθαρά τζάκια είναι αποδοτικότερα και περιορίζουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της καύσης.
ΑΠΟ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: