ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Μιχάλης Ζάγκος: Θέλαμε πιο πολύ τη νίκη από τον αντίπαλο μας!

Η Εράνη ήθελε περισσότερο τη νίκη, από τον Απόλλωνα Καλαμάτας στο κυριακάτικο μεταξύ τους παιχνίδι και κατάφερε λίγο πριν τον τέλος να πετύχει το στόχο της.

Οι καιρικές και γηπεδικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες για να μπορέσει η Φιλιατρινή ομάδα, όπως και ο αντίπαλος της να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Η Εράνη, στο β' ημίχρονο είχε καλύτερη παρουσία, δημιούργησε ευκαιρίες και θα μπορούσε να "καθαρίσει" νωρίτερα το ματς, ενώ οι άνθρωποι της υποστηρίζουν

ότι κακώς δεν σφυρίχτηκε πέναλτι σε ανατροπή του Κιούτακ και πως έπρεπε να μετρήσει γκολ του Διαμαντόπουλου (δόθηκε άουτ στην προσπάθεια του Κώτσου).

Σχετικά με το παιχνίδι αυτό, ο νέος προπονητής της ομάδας Μιχάλης Ζάγκος, δήλωσε στο "Notosport": «Σε γενικές γραμμές η ομάδα έδειξε πάθος, δύναμη και ότι ήθελε πολύ να πάρει το παιχνίδι. Σίγουρα μια αλλαγή προπονητή μπορεί να επηρεάσει θετικά στην ψυχολογία των παικτών. Ηταν δύσκολο παιχνίδι λόγω καιρικών συνθηκών και δεν μπορούσε να παιχθεί ποδόσφαιρο. Προσπαθήσαμε να πάρουμε τη νίκη είχαμε τις ευκαιρίες για σκοράρουμε, ενώ μας ακυρώθηκε γκολ και δεν μας δόθηκε ένα πέναλτι. Στην επανάληψη ήμασταν καλοί, όσο μας επέτρεψαν οι καιρικές και γηπεδικές συνθήκες. Δεν κινδυνεύσαμε σε καμία περίπτωση από τον αντίπαλο μας και καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη με γκολ που ήρθε στο τέλος».

Δεν πάει για πρωτάθλημα
Ο κ. Ζάγκος στη συνέχεια των δηλώσεων του, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στόχος της Εράνης το πρωτάθλημα, λέγοντας: «Δεν έχουμε στόχο το πρωτάθλημα, αλλά να πλασαριστούμε στην πρώτη 5άδα, να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και μέσα από τη δουλειά, αν μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω δεν θα πούμε όχι. Στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη ταλέντων και όπως ανέφερα παραπάνω να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα, η διοίκηση, όπως και ο κόσμος είναι δίπλα μας και στηρίζουν τις προσπάθειες μας.

Ξεκίνημα με νίκη
Νικηφόρο ήταν το ξεκίνημα του κ. Ζάγκου στον πάγκο της Εράνης. Ο έμπειρος προπονητής σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Είναι η πρώτη μου φορά ως προπονητής της Εράνης. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Οπως την έχω βοηθήσει ως παίκτες θέλω το ίδιο και ως προπονητής. Φυσικά θέλω να βοηθήσω και στην ανάδειξη των νέων παιδιών».

«Να κερδίσει ο καλύτερος»
Για το επόμενο παιχνίδι, που είναι εντός έδρας με την πρωτοπόρο Κυπαρισσία, μας είπε: «Εμείς θα παίξουμε το παιχνίδι μας χωρίς άγχος. Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να το κερδίσουμε αν παίξουμε σωστά με δύναμη και πάθος. Η Κυπαρισσία θα έχει το άγχος γιατί είναι πρώτη και διεκδικεί τον τίτλο. Διαθέτει μια καλή ομάδα, όπως έχει δείξει έως τώρα. Πιστεύω να γίνει ένα καλό παιχνίδι και ο καλύτερος να κερδίσει».

Η προετοιμασία για την εντός έδρας αναμέτρηση με την Κυπαρισσία ξεκίνησε το απόγευμα. Από αυτό το παιχνίδι θα απουσιάσει ο Νίκος Κόλλιας, που εκτίει την 3η αγωνιστική της ποινής του.
 

ΑΠΟ notosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: