ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Σουηδικό ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας


Ντοκιμαντέρ για τη Μεσσήνια ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας ξεκίνησε να γυρίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νεοχώρι και στην Καλαμάτα, με σκοπό να προβληθεί στη σουηδική τηλεόραση.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το Σάββατο και συνεχίστηκαν την Κυριακή. Σκηνοθέτης είναι ο Μπάμπης Τσόκας, που την Κυριακή παρουσίασε το ντοκιμαντέρ για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Η παραγωγή γίνεται μέσω της Μεσσηνιακής
Αμφικτιονίας σε συνεργασία με τη σουηδική τηλεόραση και σκοπό έχει να προβάλει τη ζωή της Κάλλας σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Τσόκας έφυγε χθες για τη Σουηδία  και θα επιστρέψει το επόμενο διάστημα στη Μεσσηνία για να συνεχίσει.
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από το Νεοχώρι Ιθώμης και θα συνεχιστεί σε άλλα μέρη που βρέθηκε η ντίβα. Ντόπιοι κατέθεσαν στο φακό μαρτυρίες από τις φορές που η Κάλλας είχε βρεθεί στο πατρικό της (το οποίο θα γίνει μουσείο). Ο φακός κατέγραψε και τις δράσεις από το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας", στο βαγόνι του συλλόγου στο Πάρκο Σιδηροδρόμων. Στην ταινία θα μιλήσει και η Μεσσήνια δρ. Maria Boundas - Bakalis καθηγήτρια υποκριτικής με διεθνή καριέρα.
Το συνεργείο αποτελείτο από 5 άτομα και την Κάλλας ενσάρκωσε στα γυρίσματα η απόφοιτος του Μουσικού, τραγουδίστρια Μυρτώ Καμβυσίδη. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/item/31226-souidiko-dokimanter-maria-kallas

Δεν υπάρχουν σχόλια: