ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Επέλαση χιονιά - Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες από την κακοκαιρία

- Στο μάτι του χιονιά και η Αττική, στα λευκά θα ντυθεί η Πάρνηθα
- Θυελλώδεις άνεμοι και τσουχτερό κρύο παντού
- Ποιες περιοχές θα πλήξει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες
- Πότε θα βελτιωθεί ο καιρός
- Αναλυτική πρόγνωση για το Newsit από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό

Ο πρώτος φετινός χιονιάς έφτασε καβάλα σε 10 μποφόρ βοριά με κύριο χαρακτηριστικό την βουτιά του υδραργύρου κατά 10 βαθμούς κελσίου.
Χιονόνερο πέφτει στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χιονίζει στο Μέτσοβο, στο Περτούλι, στα βουνά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή στην Οίτη, στη Γκιώνα, τον Παρνασσό, στα Βαρδούσια, στον Τυμφρηστό. Εχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους στα πελάγη με συνέπεια να έχουν ακυρωθεί πολλά δρομολόγια πλοίων.

Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες


Η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες θα πλήξει περισσότερο την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Αττικοβοιωτία. Χιόνια περιμένουμε κυρίως στις περιοχές από τον Ολυμπο και κάτω, στην Όσσα, στο Πήλιο βέβαια, στα βουνά της Οιτης, στο Καλλίδρομο, στον Παρνασσό και στα Βαρδούσια. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα ενώ το βράδυ θα χιονίσει ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές γύρω από αυτά τα βουνά.

Καταιγίδες περιμένουμε το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο, στα Κύθηρα, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο. Στη δυτική Ελλάδα τα πράγματα θα είναι καλύτερα με λίγες βροχές στη δυτική Πελοπόννησο. Χιόνια θα πέσουν στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, στην Πίνδο βέβαια, αλλά τα χιονια εκεί λιγότερα παρά το γεγονός οτι θα χιονίσει στις ορεινές και τις ημιορεινές πόλεις αυτών των περιοχών.

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί παντού, φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο, αλλά στο Αιγαίο φτάνουν τα 7 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο ακόμη και 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 εως 6 βαθμούς, στα ανατολικά κεντρικά ηπειρωτικά από 6 εως 11 βαθμούς, στα δυτικά κεντρικά ηπειρωτικά από 6 εως 14 βαθμούς και στα νησιά, δηλαδή την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα κυμανθεί από 13 από 16 με 17 βαθμούς κελσίου.

Στο μάτι του χιονιά και η Αττική - Στα λευκά θα ντυθεί η Πάρνηθα


Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονόνερο αρχικά στα βόρεια του νομού. Χιόνια θα πέσουν από το μεσημέρι και μετά στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα και το βράδυ θα χιονίσει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω απο 600 μέτρα κυρίως στα υπερβόρεια προάστια, δηλαδή στον Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στο Καπανδρίτι και στις περιοχές γύρω από την Πάρνηθα ενώ χιονια θα πέσουν και στην κορυφή της Πεντέλης. Χιόνια στην Αττική περιμένουμε και σε χαμηλοτερου υψόμετρου περιοχές όπως στα Δερβενοχώρια, στη Χασιά και στις περιοχές που συνορεύουν με τη Βοιωτία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 8 μποφόρ και θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς κελσίου, θα πέσει δηλαδή 8 με 9 βαθμούς σε σχέση με εχθες.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις, πρώτα στα γύρω ορεινά και αργότερα και σε ημιορεινές περιοχές από 500 μέτρα υψόμετρο και πάνω. Ωστόσο η χιονοπτωση το απόγευμα θα σταματήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 4 εως 6 βαθμούς κελσίου.

Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με μεγάλη διάρκεια από το Σάββατο


Βελτίωση του καιρού περιμένουμε απο την Πέμπτη η οποία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή. Ωστόσο νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις περιμένουμε από το Σάββατο. Μάλιστα το νέο κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει πολλές ημέρες.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 

ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμπορικά καταστήματα: Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα μαγαζιά

17/04/2024 13:16   Την επόμενη Κυριακή, 25 Απριλίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τη...