ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Eπιδότηση 120.000 ευρώ για 6.000 νέους αγρότες δίνει η ΕΕ- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις Πηγή: Eπιδότηση 120.000 ευρώ για 6.000 νέους αγρότες δίνει η ΕΕ- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο για 6.000 νέους αγρότες, που θα φτάνει και τις 20.000 ευρώ για τον καθένα, χορηγεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο προγράμματος 100 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού. Το νέο
πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Τσαυτάρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πως θα δοθούν τα χρήματα
Με το νέο πρόγραμμα, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης, ενώ προσθέτει πως το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι ο οργανισμός ''Δήμητρα'' θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι' αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως ''αρχηγός'' της εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι «η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Αν αθροίσουμε αυτές τις προσπάθειες δηλαδή: Ήδη τρέχει το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους νέους αγρότες, δίνουμε άλλα 100 εκατομμύρια για άλλους 6.000, σύνολο 18.000. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια βελτίωσης για περίπου 8.000 αγρότες, που έτσι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο πρόγραμμα αυτό. Άρα συνολικά, πάνω από 25.000 αγρότες είτε μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή είτε ανεβάζουν την παραγωγική τους διαδικασία στη γεωργία, ενισχύονται ποικιλότροπα γι αυτή την προσπάθεια τους και αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της υπαίθρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.