ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ερευνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της ρύπανσης σε Ελλάδα και Μαύρη Θάλασσα

Με στόχο την περιβαλλοντική παρακολούθηση και μετρίαση των αρνητικών οικολογικών επιδράσεων στην Ελλάδα και στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας είναι σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα της επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., με επικεφαλής τον Καθηγητή, Χριστόφορο Κουτίτα.
Εταίροι του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Μηχανικής και Νανοτεχνολογίας της Μολδαβικής Ακαδημίας Επιστημών (ΙΕΕΝ), με έδρα το Κισινάου, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και
Ανάπτυξης του Δέλτα Δούναβη της Ρουμανίας (DDNIRD) με έδρα την Τούλτσεα, το Ινστιτούτο Οικολογίας και Γεωγραφίας της Μολδαβικής Ακαδημίας Επιστημών (IEG), το Εθνικό Θαλάσσιο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας με έδρα το Κερτς (KSMTU) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Καραντενίζ της Τουρκίας, με έδρα την Τραπεζούντα (KTU).
Αντικείμενο του ερευνητικού έργου είναι η έναρξη δραστηριοποίησης του Δικτύου στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας για την περιβαλλοντική της προστασία, μέσω έρευνας πεδίου και ανάπτυξης εργαλείων παρακολούθησης ρυπαντικών φαινομένων και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα συγκεντρωθούν δεδομένα οργανικής και ανόργανης ρύπανσης στην περιοχή, θα διερευνηθεί η σχέση επιφανειακής και υπόγειας υδάτινης ρύπανσης, θα πραγματοποιηθούν έρευνες πεδίου για συγκεκριμένες κατηγορίες ρύπων, θα δοκιμαστούν μέθοδοι απομάκρυνσης φθορίου και υδρογονανθράκων από υδάτινες μάζες, θα αναπτυχθεί σύστημα τρισδιάστατης προσομοίωσης πετρελαϊκής ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.
Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου σε ελληνικό επίπεδο αναμένεται να συμβάλλει, κυρίως, στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας εθνικών και παράκτιων φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών) όσον αφορά στα μέσα που διαθέτουν για έγκαιρη και αποτελεσματική απόκριση σε περιστατικά ρύπανσης του παράκτιου περιβάλλοντος της Ελλάδας από πετρελαιοκηλίδες.
Στην προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας του Α.Π.Θ. θα συνδράμουν εθνικοί φορείς, δημοτικές και περιφερειακές αρχές και θα συμμετάσχουν λιμένες της Ελλάδας, παράκτιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και πολίτες,  με σκοπό την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Το ερευνητικό έργο «Ερευνητικό δίκτυο για την περιβαλλοντική παρακολούθηση και μετρίαση των αρνητικών οικολογικών επιδράσεων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» (“Research networking for the environmental monitoring and mitigation of adverse ecological effects in the Black Sea Basin”, BSB Net-Eco) υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, Black Sea Basin Joint Operational Programme 2007-2013. Η διάρκεια του έργου είναι 24 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

ΑΠΟ http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...