ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Φιλιατρά: Επίσκεψη Μπασδάνη στο ΚΑΦΚΑ για ενημέρωση για το ίδρυμα και τα προβλήματα του.

Επίσκεψη στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Δημήτρης Μπασδάνης προκειμένου να ενημερωθεί για την λειτουργία του Κέντρου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο σε κτιριακές εγκαταστάσεις, όσο και σε στελεχιακό δυναμικό.
Μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία κάμερας και ......

δημοσιογράφων χωρίς φανφάρες και Δελτία Τύπου και έγινε μετά από παραίνεση συνεργάτη μας -αλλά και ενδιαφέρον που έδειξε από την πλευρά του ο κ. Μπασδάνης- στο περιθώριο του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου που είχε σαν μοναδικό θέμα συζήτησης τις δομές υγείας στον Δήμο Τριφυλίας.


Σε εκείνο το συμβούλιο είχε ακουστεί από Δημοτικό Σύμβουλο της συμπολίτευσης ότι τα Φιλιατρά είναι ευνοημένα σε δομές υγείας καθώς διαθέτουν τρεις ολόκληρες μονάδες. Κέντρο Υγείας, ΚΑΦΚΑ και ΕΚΑΒ!!!

Προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, ο συνεργάτης μας ενημέρωσε -εκτός συνεδρίασης- και σε πολύ προσωπικό επίπεδο τον κ. Μπσδάνη για την πραγματικότητα που υπάρχει με τις τρεις δομές και ιδιαίτερα με το ΚΑΦΚΑ και ορισμένα εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Ευαισθητοποιημένος από την αποκάλυψη ο κ. Μπασδάνης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το ίδρυμα, και να συνομιλήσει σε θεσμικό επίπεδο με τους ιθύνοντες και να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα με την έλλειψη προσωπικού, με την υπολειτουργία τμημάτων όπως των Φυσιοθεραπειών που έχουν την δυνατότητα να παράσχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει, άλλα και κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη συντήρησης.


Ο κ. Μπασδάνης συνοδευόμενος από διοικητική υπάλληλο του ΚΑΦΚΑ ξεναγήθηκε σε όλες τις πτέρυγες του ιδρύματος, συνομίλησε με την προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας κ. Φωτεινή Μπαρμαγιαννοπούλου η οποία τον ενημέρωσε για την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία κυρίως λόγω πολλών αποσπάσεων σε άλλες υπηρεσίες, ενώ έχουν οργανική θέση στο ΚΑΦΚΑ και ζήτησε την επιστροφή τους στην υπηρεσία προκειμένου να μην υπάρχει επισφάλεια με τους νοσηλευόμενους τροφίμους του ιδρύματος.
Τα προβλήματα έχουν ιεραρχηθεί, έχουν επισημανθεί στους αρμόδιους με έγγραφα και αναμένουμε να δοθούν λύσεις τόνισε στον κ. Μπασδάνη η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μπασδάνης έμεινε έκπληκτος από την εικόνα εγκατάλειψης που επικρατεί σε όλο το κτήριο αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Μια δομή που έχει αφεθεί στην κυριολεξία στην μοίρα της και είπε ότι την εικόνα που αντίκρισε θα την μεταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσει από όλους από όποιο μετερίζι μπορούν να συμβάλλουν όλοι μαζί ώστε να ενδιαφερθούν να δουν πως μπορεί αυτός ο γίγαντας που βρίσκεται σε χειμερία νάρκη να ξυπνήσει και να προσφέρει πραγματικά στην κοινωνία.

Για το προσωπικό ο Κ. Μπασδάνης είπε ότι το εναπομείναν προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να βοηθήσουν και να εξυπηρετήσουν τους 31 ασθενείς που η μοίρα τους τους έλαχε να ζουν στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Επεσήμανε ότι η παρουσία του στο ΚΑΦΚΑ είναι θεσμική, και υπογράμμισε ότι σκοπό έχει να μεταφέρει τις εικόνες που κατέγραψε στους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει μια κουβέντα για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας Δημοτικός Σύμβουλος για να βοηθησει και να απαλύνει τα πολλά προβλήματα.
Θεώρησε σπουδαίο και βασικό ότι μπορεί να κάνει ο καθένας να το κάνει άμεσα.
Ο Δήμος θα πρέπει να παρέμβει πολιτικά και να πιέσει να επανέλθουν τα στελέχη της δομής για να υπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ενημέρωση του θα βρει ευήκοα ώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για την κοινωνία είπε ότι είναι παρούσα, δεν κλείνει αφτιά και μάτια στο πρόβλημα και βοηθάει όσο μπορεί και πιστεύει ότι το ίδιο θα συνεχιστεί να γίνεται από πλευράς κόσμου.

Οι κοινωνικές δομές που έχουν χαρακτηριστεί ως πλέγμα προστασίας, υποχωρούν. Υποχρέωση των θεσμών είναι ότι όσο αυτές οι δομές υποχωρούν οι θεσμοί να τις στηρίζουν. Παρόλο που η κοινωνία δεν κλείνει αφτιά και μάτια στο πρόβλημα, η όλη αυτή κατάσταση ενοχοποιεί όλους μας.

Ευχαρίστησε το προσωπικό για την ενημέρωση που του παρείχε και εξέφρασε την ευχή όλοι να μπορέσουν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επανενεργοποίησης αυτής της τόσο σημαντικής δομής που υπάρχει στον Δήμο Τριφυλίας.


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.