ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Διπλή φορολόγηση στα ακίνητα

Οι αντιδράσεις «γαλαζοπράσινων» βουλευτών όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και ήδη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει καταρτιστεί εναλλακτικό σχέδιο νόμου, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις και να μην απειληθεί, κατά την ψήφισή του, η κυβερνητική συνοχή.

Ως εκ τούτου, κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο στα ακίνητα.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει μειώσεις για τους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας και διπλό φόρο για όσους διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ, καθώς και μείωση του φόρου μεταβίβασης, από 8%-10% σε 3% ή 5%.

Ωστόσο, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της τρόικας, αφού ο λογαριασμός των φόρων θα σπάσει και πάλι στα δύο και θα υπάρξει μικρή απόκλιση στον στόχο των εσόδων.

Οι φόροι που θα βεβαιωθούν με το νέο σχέδιο μειώνονται από 3,5 σε 3,4 δισ. ευρώ, ενώ στο Ταμείο εκτιμάται ότι θα μπουν μεταξύ 2,7 και 2,8 δις, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 2,9 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί ότι θα εισπράττονταν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος είχε σχεδιαστεί να αντικαταστήσει το έκτακτο χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο φέρεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση, θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ και το πρώτο τετραγωνικό στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπονταν στον ενιαίο φόρο ακινήτων, ώστε να περιοριστούν επιλεκτικά οι επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Παράλληλα, θα αθροίζεται η αξία κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με εξαίρεση τα αγροτεμάχια, τα οποία θα γλυτώνουν από τον δεύτερο φόρο. Αν το σύνολο της περιουσίας σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών του 2007, πολλαπλάσιων των πραγματικών στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα έρχεται και ο συμπληρωματικός φόρος.

Το νέο νομοσχέδιο, πάντως, σχεδιάζεται με ελαφρύνσεις της τάξεως των 20 έως 40 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, με εξαίρεση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων από τον φόρο και με συνολική μείωση των βεβαιωθέντων εσόδων από τον ΕΝΦΑ - ή όπως αλλιώς θα λέγεται - κατά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Το κενό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβαρύνει φυσικά και νομικά πρόσωπα.


ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: