ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Στο έλεος του καιρού οι αγρότες του Μπουρνιά


Να σταματήσει να βρέχει παρακαλάνε οι αγρότες στον Μπουρνιά, μήπως υποχωρήσει το νερό από τα χωράφια τους και μπορέσουν να σπείρουν. Οσοι είχαν ήδη σπείρει πατάτα, σιτάρι και τριφύλλι μετρούν τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των αγροτών- περί τα 300 στρέμματα χωράφια έγιναν... λίμνες. 
Ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαμάτας και αγρότης της περιοχής, Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, λέει ότι από τα 300 στρέμματα κηπευτικά που βρίσκονται κάτω από το νερό, τα 150 είναι πατάτα. Ζητά λοιπόν
τουλάχιστον "να αποζημιώσουν τον κόσμο γιατί βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού". Οπως λέει, "ο Μουτελάκης (σ.σ. αποστραγγιστικό κανάλι του ΓΟΕΒ) μαζεύει όλα τα νερά της λεκάνης της κάτω Μεσσηνίας, της Μακαρίας μέχρι και από τον κάμπο του Αρι. Το αντλιοστάσιο 7 ώρες ήταν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος, αλλά και να λειτουργούσε δεν θα μπορούσε να τραβήξει αυτή την ποσότητα του νερού", γι' αυτό και πλημμύρισε ο τόπος. Υποστηρίζει ακόμα ότι "όλα τα αποστραγγιστικά κανάλια είναι σε άθλια κατάσταση, επικρατεί σαπίλα σε όλο το δίκτυο, δεν λειτουργεί τίποτα σωστά".
Ο Αντώνης Καρακαλπάκης επίσης επιρρίπτει ευθύνες για την καταστροφή στην κακή συντήρηση των καναλιών του ΓΟΕΒ και του αντλιοστασίου στα καρτ, αλλά και στα μπάζα που έχουν φράξει τη διέξοδο των νερών στη θάλασσα, από τότε που κατασκευάστηκε η γέφυρα στο ύψος του αντλιοστασίου. Λέει ότι "οι ζημιές δεν είναι μόνο σε κηπευτικά και σε πατάτα, είναι και ετήσιες καλλιέργειες όπως τριφύλλια για ζωοτροφή και σιτάρια". Και προσθέτει ότι άλλοι αγρότες δεν πρόλαβαν να πάρουν τη σοδειά τους, η οποία καταστράφηκε από τον μεγάλο όγκο του νερού που πλημμύρισε τον Μπουρνιά.
Ο Γρηγόρης Καρδάσης λέει ότι τα χτήματα έχουν μετατραπεί σε λίμνες και τονίζει πως "επειδή τα νερά ανεβαίνουν, θα πάθουμε ζημιές και σε εξοπλισμό". Αναφέρει ακόμα ότι, ακόμα και να στεγνώσουν τα χωράφια, "πώς να καλλιεργήσεις ξανά χωρίς αντιπλημμυρικά έργα και με ένα αντλιοστάσιο το οποίο τραβάει δύο 24ωρα και τα νερά δεν πέφτουν; Στη... γωνία με περιμένουν η Εφορία, το δάνειο, τι θα τους πω εγώ;". 
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/30756-agrotes-bournia

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: