ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Στο 30% θα μειωθεί η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου!

Πτώση 30% αναμένεται να καταγράψει φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου.
 
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του IOC για την εμπορική περίοδο 2013-2014, αναμένεται ισχυρή μείωση της παραγωγής για την Ελλάδα, που θα διαμορφωθεί στους 230.000 τόνους, ήτοι χαμηλότερα 30% έναντι της περυσινής περιόδου.


Αιτίες για τη μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής είναι αφενός η ακαρπία που προκάλεσαν στα ελαιόδεντρα οι άνεμοι που φυσούσαν κατά την κρίσιμη περίοδο ανθοφορίας (Φεβρουάριος - Μάιος), αφετέρου οι αυξημένες ζημιές, είτε από το δάκο είτε από έντομα σαν τον πηρυνοτρήτη, επειδή λόγω της κρίσης αρκετοί παραγωγοί δεν ψέκασαν όπως έπρεπε.

Οι εκτιμήσεις του IOC είναι λίγο πιο αισιόδοξες από αυτές των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, που κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 60%-70%, με την εφετινή παραγωγή να διαμορφώνεται στους 150.000 τόνους έναντι 350.000 τόνων πέρυσι. Αυτό που μένει να φανεί το προσεχές διάστημα είναι κατά πόσο η μεγάλη μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει αυξητικά και τις τιμές λιανικής, καθώς και αν θα προκαλέσει φαινόμενα νοθείας, ειδικά στο έξτρα παρθένο.

Το γεγονός ωστόσο ότι η παραγωγή στην Ισπανία φαίνεται να έχει κάνει εφέτος ρεκόρ πιέζει προς τα κάτω τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Ετσι, παρά τη μεγάλη μείωση παραγωγής, οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο ακολούθησαν φθίνουσα πορεία και, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, έπεσαν σε 2,36 ευρώ το κιλό, από 2,50 ευρώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, η αναμενόμενη για εφέτος παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα ανέλθει, σύμφωνα με τον IOC, σε 3,2 εκατ. τόνους έναντι 3 εκατ. τόνων που ήταν η πρόβλεψη του Οργανισμού για τον Σεπτέμβριο.


ΠΗΓΗ tovima.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: