ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ρύθμιση ανάσα από τον ΟΑΕΕ για συντάξεις εξπρές -Θα δίνονται σε 45 ημέρες

Ο μεγαλύτερος φόβος, όσων αποφάσιζαν να βγουν στη σύνταξη, ήταν ο χρόνος αναμονής μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό τους, δηλαδή μέχρι να βγει η σύνταξή τους, Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ενώ ο χρόνος αναμονής, θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι από 8 έως 16 μήνες, τελικά ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφτανε ακόμη και τα δύο χρόνια.
Ωστόσο όπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ άμεσα αναμένεται να πάρουν το 80% της σύνταξης περίπου 30.000 ασφαλισμένοι του
Ταμείου, καθώς θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία για την προσύνταξη.
Σύνταξη σε 45 έως 75 ημέρες
Με την εγκύκλιο του Ταμείου αναμένεται να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν προσύνταξη μέσα σε 45 ημέρες ή το πολύ σε 75 ημέρες σε περίπτωση που έχουν διαδοχική ασφάλιση σε διαφορετικά Ταμεία.
Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα, η προσωρινή σύνταξη θα φτάνει στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 90% του μικρότερου προβλεπόμενου ποσού. Η εγκύκλιος ρυθμίζει και θέματα όσων αποχωρούν με αναγνώριση πλασματικών ετών ή κάνουν διακοπή επαγγέλματος χωρίς να έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Αναλυτικά τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος
Χρόνος έκδοσης της προσωρινής σύνταξης, μετά την αναγνώριση του χρόνου για θεμελίωση (στην περίπτωση που η ασφάλιση είναι μόνο στον ΟΑΕΕ), θα ορίζονται οι 45 ημέρες. Σε περίπτωση που υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ο χρόνος θα αυξάνεται στις 75 ημέρες.
Προσωρινή σύνταξη δεν θα απονέμεται αν ο ασφαλισμένος έχει οφειλές και το ποσό ξεπερνάει το 30πλάσιο του κατώτατου ορίου συντάξεων γήρατος του ΟΑΕΕ ή των νέων ασφαλισμένων με ανώτατο όριο τα 20.000 ευρώ.
Σε περίπτωση πλήρους αποπληρωμής τότε θα επιτρέπεται η απονομή προσωρινής σύνταξης
Πως θα γίνεται η διαδικασία
Η κατάθεση των δικαιολογητικών μέσα σε τρίμηνη προθεσμία από την ημερομηνία υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος, συνδέεται απόλυτα με την υποχρέωση του υπαλλήλου να ελέγχει την πληρότητα των στοιχείων που προσκομίζονται και να ενημερώνει τον υποψήφιο συνταξιούχο για την υποχρέωση υποβολής μέσα στην προβλεπόμενη τρίμηνη προθεσμία.
Αμέσως μετά την εμπρόθεσμη κατάθεση των δικαιολογητικών η υπηρεσία θα προχωρά στη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης
Αναδρομική εφαρμογή και για τις συντάξεις που εκκρεμούν
Αναδρομικά όπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ αναμένεται να εφαρμόσει ο ΟΑΕΕ τις ρυθμίσεις και για τα αιτήματα συντάξεων τα οποία εκκρεμούσαν εδώ και καιρό και προβλέπεται πως θα πρέπει πλέον να δικαιωθούν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι των οποίων η προσωρινή σύνταξη δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Παράλληλα στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμα πως:
  • Οι χρόνοι επιδοτούμενης ανεργίας, επιδοτούμενης ασθενείας, κύησης, λοχείας και αναπηρικής σύνταξης συνυπολογίζονται υπό προϋποθέσεις στον συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση, χωρίς να προηγείται διαδικασία αναγνώρισης.
  • Το συνταξιοδοτικό αίτημα λογίζεται σε κάθε περίπτωση και ως αίτημα απονομής προσωρινής σύνταξης και δεν απαιτείται ειδική για τον σκοπό αυτόν αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: