ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

 
Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι κατά περίπου 5% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η πανελλαδική μέση τιμή υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο.


Υψηλότερες αναμένεται να είναι οι τιμές στις απομακρυσμένες περιοχές, ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η τιμή εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,27 ευρώ ανά λίτρο.

Αναλυτικά τα κριτήρια για το επίδομα
Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη διεύρυνση των κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία πλέον έχουν ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:


- άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ)
- έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο
- μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:


- άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ)
- έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).
Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων διευρύνεται, ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το εν λόγω επίδομα θα μπορούν να λάβουν περί τα 580.000 νοικοκυριά. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι αναμένεται να πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης (τελική λιανική τιμή ανά λίτρο) κάτω από ένα ευρώ/λίτρο.

Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον των καταναλωτών


Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των πρατηριούχων, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αγορά πετρελαίου είναι σχεδόν ανύπαρκτο, κάτι που αποδίδεται στην υψηλή τιμή του και στις καλές μέχρι στιγμής καιρικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε από 60 σε 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο προκειμένου να εξισωθεί με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί το κίνητρο για λαθρεμπόριο. Ο στόχος περιορισμού του λαθρεμπορίου επιτεύχθηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δείχνουν ότι, παρά την ύφεση, η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε εφέτος κατά 4%. Ωστόσο, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε σε πτώση της κατανάλωσης κατά 70%, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της θέρμανσης και σε πολλές περιπτώσεις στρέφονται σε άλλες επιλογές (π.χ. τζάκια) που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης.


Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη 
 
ΑΠΟΨhttp://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: