ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Αναπηρικό καροτσάκι ή τεχνητό μέλος σε παιδί

Γράφτηκε από την  Γιούλα Σαρδέλη 

"Μην ξεχνάς, το καπάκι να κρατάς" είναι το σύνθημα της ανθρωπιστικής καμπάνιας που ξεκινά ο Αθλητικός Σύλλογος Στίβου Ολυμπιάδα Καλαμάτας. Η Ολυμπιάδα για πρώτη φορά στη Μεσσηνία ξεκινά να συγκεντρώνει πλαστικά καπάκια από αναψυκτικά και μπουκάλια νερού. Στόχος είναι να μαζευτούν 20.000 καπάκια, η ανταλλαγή των οποίων θα προσφέρει ένα καροτσάκι ή ένα τεχνητό μέλος σε ένα παιδί με αναπηρία από το Σύλλογο Σπαστικών Πέλλας! "Ψυχή" της "Ολυμπιάδας είναι η βαλκανιονίκης, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Γιώτα Τσιάλα- Κατσαρέα.
- Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτή την καμπάνια;

"Η Ολυμπιάδα αποφάσισε να κάνει αυτή την καμπάνια μόνο και μόνο για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν σπαστικότητα, μιας και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό. Για 3 χρόνια προπονούσα αθλήτρια με σπαστικότητα που βγήκε 2η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα! Ετσι, βάλαμε στη διαδικασία τις ακαδημίες του στίβου του συλλόγου, να βοηθήσουν άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη από... φτερά! Επίσης, μέσα από αυτό, οι νέοι αθλητές μαθαίνουν να ανακυκλώνουν και να πετυχαίνουν τους στόχους τους".
- Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του είδους της ανταλλαγής;
"Είναι μια ιδέα του Συλλόγου Σπαστικών Πέλλας που την συνεχίζει μέχρι και το 2014. Ζητάει βοήθεια με αυτό τον τρόπο...Και εμείς απλόχερα θέλουμε να τη χαρίσουμε".
- Πώς αντέδρασαν τα παιδιά της Ολυμπιάδας στο άκουσμα της διοργάνωσης;
"Νομίζω ότι όλα τα παιδιά σαν αθώες και αγνές ψυχές με το που ακούν ότι θα βοηθήσουν, αμέσως ενθουσιάζονται και συμμετέχουν με την ψυχή τους... Στα παιδιά έχει γίνει ήδη ενημέρωση για το τι είναι σπαστικότητα... Γιατί μέσα από αυτή την προσπάθεια στόχος είναι και τα παιδιά να μάθουν κάποια πράγματα. Δεν είναι μόνο οι ακαδημίες της Ολυμπιάδας, αλλά και του Αίαντα, του Ηρακλή, της Βέργας, ο ΝΟΚ, ο Ικαρος, που μετέχουν. Επίσης έχει μπει κάδος στα δικαστήρια, από το Δικηγορικό Σύλλογο. Είναι εκατοντάδες τα παιδιά και χιλιάδες τα καπάκια. Ο στόχος είναι μεγάλος".
- Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι πολίτες στα θέματα των ανθρώπων με αναπηρία, όταν δεν έχουν κάποιο ανάλογο περιστατικό στην οικογένειά τους;
"Εάν δεν έχεις κάποιο περιστατικό ανάλογο ποτέ δεν μπορείς να καταλάβεις τι περνάνε τα άτομα με αναπηρία. Τώρα ευαισθητοποιημένοι κάποιοι είναι, κάποιοι δεν είναι και αυτό το είδαμε καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, από τα "ναι" και τα "όχι" που λάβαμε. Ολο αυτό έχει στηθεί με μηδέν έξοδα. Δεν έχει ζητηθεί ούτε ένα ευρώ... Μαζευτήκαμε φίλοι και ο καθένας προσφέρει από την καρδιά του ό,τι μπορεί. Ετσι έχει στηθεί όλη η καμπάνια... Είδαμε ότι είχαμε πολλούς συμμάχους. Και τους ευχαριστούμε".
- Πόσο κοστίζει ένα καροτσάκι ή ένα τεχνητό μέλος; 
"Ενα αξιοπρεπές αμαξίδιο ξεκινάει από τα 1.000 ευρώ. Αυτά που είναι σύγχρονα ξεπερνούν τα 2.000. Το θέμα είναι να πάρουν στην Πέλλα κάτι σύγχρονο, ώστε να γίνει εύκολος ο τρόπος ζωής του παιδιού. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό τα άτομα αυτά να έχουν εύκολες προσβάσεις στην καθημερινότητά τους".

Την ιδέα υποστηρίζουν ακόμη ο Αθλητικός Φορέας του δήμου, ο Δήμος Καλαμάτας, τα μεσσηνιακά καταστήματα τροφίμων "Μουργή", το τυπογραφείο "Τζάννε", το ραδιόφωνο "Κανάλι 20", η τηλεόραση "Μεσόγειος".
Τα καπάκια θα συγκεντρώσουν οι διοργανωτές σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 25 Οκτωβρίου, στις 13 Δεκεμβρίου και στις 13 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας από τις 7 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ.

Και όπως σημειώνουν οι διοργανωτές: "Μην ξεχνάτε... κρατήστε τα καπάκια από τα αναψυκτικά και... δώστε φτερά σε ένα παιδί"!

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/29755-kapakia-anthropistiki-kampania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλες οι αλλαγές σε οκτάωρο, άδειες, υπερωρίες, απολύσεις και Κυριακές

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 02:00 Μετά από αίτηση του εργαζομένου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλ...