ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Στη Βουλή ο τιμοκατάλογος της ΕΛ.ΑΣ για φύλαξη ιδιωτών -Στις 2.000 ο αστυνομικός και στα 50 το περιπολικό Πηγή: Στη Βουλή ο τιμοκατάλογος της ΕΛ.ΑΣ για φύλαξη ιδιωτών -Στις 2.000 ο αστυνομικός και στα 50 το περιπολικό

Σημαντικά ποσά θα κληθούν να καταβάλουν κάθε μήνα ιδιώτες με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον τους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης από την Ελληνική Αστυνομία.
Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει διαβιβαστεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς υπογραφή από τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τροποποιεί το υφιστάμενο
πλαίσιο, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται θα προβλέπεται ότι οι ιδιώτες στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης (φρούρηση-συνοδεία ασφάλειας) από την Ελληνική Αστυνομία και έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, θα καταβάλλουν μηνιαίως ως τέλος υπέρ του Δημοσίου τα ποσά των 2.000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται για την εκτέλεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και των 50 ευρώ ανά ημέρα, για κάθε διατιθέμενο όχημα.
Για τις προθέσεις του υπουργείου ενημερώνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου για την αστυνομική φύλαξη ιδιωτών. Ο βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί πόσοι ιδιώτες έχουν σήμερα αστυνομική φύλαξη, ποιες ιδιότητες κατέχουν αλλά και πόσα είναι τα έσοδα που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το Δημόσιο από την πληρωμή εξόδων φύλαξης. Ως προς το τελευταίο ερώτημα, και βάσει των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον κ. Δένδια, φαίνεται ότι τα ποσά αυτά είναι περιορισμένα. Αναφέρεται ειδικότερα ότι από τις 15.03.2012 που εκδόθηκε η πρώτη ΚΥΑ για την παροχή υπηρεσιών και μέσων από την ΕΛΑΣ προς ιδιώτες, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, με καταβολή ανταλλάγματος, και μέχρι την 18.09.2013, έχει κατατεθεί συνολικό ποσό ύψους 411.379,63 ευρώ στον Φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας. Με την υφιστάμενη ΚΥΑ, τα έσοδα από την εν λόγω παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση μέσων εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων και περιέρχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως δημόσιο έσοδο, προσαυξημένων ισόποσα των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ ποσοστό 4% των εισπρακτέων αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ως προς τους ιδιώτες στους οποία διατίθενται υπηρεσίες φύλαξης, ο κ. Δένδιας απαντά ότι «όπως είναι ευνόητο τα στοιχεία που αφορούν στην προστασία προσώπων, δεν είναι ανακοινώσιμα για λόγους ασφαλείας, αφού είναι δυνατόν να λάβουν γνώση τρίτα πρόσωπα». Σημειώνει ωστόσο επανεξετάζονται τακτικά τα δεδομένα για τη συνέχιση ή τη διακοπή της προστασίας, ανάλογα με την εσωτερική ή διεθνή επικαιρότητα, τις πληροφορίες-εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας ή αν οι λόγοι που επέβαλαν την προστασία αυτή εξέλιπαν. Οι Επιτροπές που εξετάζουν τα στοιχεία αυτά συνεδριάζουν ανά εξάμηνο. Ειδικά όμως τα μέτρα προστασίας των ιδιωτών επανεξετάζονται ανά τρίμηνο.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρει, επίσης, ότι ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται για τον σκοπό αυτό αυξομειώνεται συνεχώς, λόγω των απαιτήσεων που ανακύπτουν για την προστασία προσώπων, κυρίως σε Δικαστές που εκδικάζουν ειδικές υποθέσεις, σε Διπλωματικές αποστολές κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: