ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Γαργαλιάνοι: Τίμησαν τον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη
Με μεγαλοπρέπεια γιόρτασαν σήμερα οι Γαργαλιάνοι τον πολιούχο και προστάτη της πόλης τους Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.
Η πανηγυρική θεία λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία της πόλης παρουσία πλήθους πιστών και της Δημοτικής αρχής του δήμου Τριφυλίας και του Τοπικού Συμβουλίου της πόλης.

Ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας στους ..........

κεντρικούς δρόμους συνοδεία της Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων, μαθητών από τα σχολεία των Γαργαλιάνων, του ιερού κλήρου, των τοπικών αρχών αλλά και πλήθους κόσμου.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε δοξολογία όπου αμέσως μετά η Ιερή Εικόνα κατέληξε και πάλι στον ιερό ναό μπροστά από τον οποίο έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου πριν η ιερή εικόνα ξανατοποθετηθεί στην θέση της.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι Αντιδήμαρχοι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Γιάννης Κατσούλας, ο ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τριφυλίας Ιωάννης Καλκαβούρας και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμο Τριφυλίας Βιβή Παντελάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θόδωρος Δεληγιάννης, ο Πρόσεδρος της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων Ανδρέας Μαθιουδάκης, ο Δημοτικός Σύμμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Αγγελόπουλος τοπικοί σύμβουλοι της Δημοτικής ενότητας και ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας Παναγιώτης Κατσίβελας καθώς και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Στον εορτασμό παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σπηλιάς Παναγιώτης Γυφτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εορτασμό δεν παρευρέθηκε κανένας Δημοτικός Σύμβουλος από την Κυπαρισσία.

Αμέσως μετά, ακολούθησε μια απλή και λιτή δεξίωση από το Δήμο Τριφυλίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.
Σε δηλώσεις τους τόσο ο περιφεριάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης όσο και ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκαν στα μεγάλα έργα που αυτή την στιγμή τρέχουν.

Για το Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά είπε ότι κατατέθηκε το τεχνικό δελτίο και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και η παράκαμψη Φιλιατρών. Εργα που έχουν προϋπολογιμό πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ.
Για το Ρωμανός - Γαργαλιάνοι είπε ότι είναι και αυτό ένα έργο σημαντικό με με αυτα τα έργα αλλαζουν την όψη του Δήμου Τριφυλίας.

Για το Γαργαλιάνοι - Βάλτα είπε ότι έχει υποβληθεί η περιβαλλοντική μελέτη εδώ και καιρό και αναμένεται να ξεμπλοκάρει που τώρα είναι βαλτωμένο.

Για τον βιολογικό καθαρισμό Γαργαλιάνων καθώς όπως είπε ότι το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η μελέτη για τους περιβαλοντικούς όρους και αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Για το νέο Λύκειο - Γυμνάσιο Γαργαλιάνων είπε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα εχει ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου και θα αλλαξει τις υποδομές παιδείας στην περιοχή.

Ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας Παναγιώτης Κατσίβελας είπε ότι οι εξελίξεις στην υγεία τις τελευταίες μέρες είναι πολύ σημαντικές και προανήγγειλε την ένωση των Κέντρων Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ.Δείτε  φώτο κ΄βίντεο στο http://filiatranews.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη