ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

168 ευρώ το επίδομα θέρμανσης στη Μεσσηνία

Μόλις 168 ευρώ είναι το επίδομα θέρμανσης που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για τους δικαιούχους στη Μεσσηνία, με μέγιστη κατανάλωση τα 600 λίτρα για όλο το χειμώνα. Η τιμή πώλησης του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 1,30 ευρώ έως 1,35 ευρώ, και ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στο νομό Γιώργος Καπερώνης, μιλώντας στην "Ε", είπε ότι τα 600 λίτρα είναι λίγα για να βγάλει μια οικογένεια το χειμώνα. 
"Αυτό το νούμερο είναι μικρό γιατί μια μονοκατοικία δεν βγάζει χειμώνα με 600 λίτρα πετρέλαιο.
Μικρό είναι και το ποσό των 168 ευρώ που επιδοτεί το υπουργείο. Ενα σπίτι με νορμάλ κατανάλωση θέλει το λιγότερο 1.800 λίτρα πετρέλαιο για τη χειμερινή σεζόν - ενώ τα 600 λίτρα επαρκούν για δύο μήνες το πολύ", είπε ο κ. Καπερώνης. Και πρόσθεσε ότι η δικαιότερη λύση για τον κόσμο είναι να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την καταβολή προκαταβολικά του επιδόματος θέρμανσης, καθώς πέρυσι το χειμώνα έμειναν αδιάθετα 120 εκατ. ευρώ από συνολικά 200 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό. Ωστόσο οι παράγοντες του υπουργείου προβληματίζονται για το πώς θα διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα δοθούν για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, κι όχι για να καλύψουν άλλες ανάγκες της οικογένειας που το δικαιούται. Ετσι επεξεργάζονται σενάρια για να καταβάλλεται ένα αρχικό ποσό και το υπόλοιπο να δίνεται αφού προσκομιστεί ηλεκτρονικά η απόδειξη αγοράς τού πετρελαίου θέρμανσης. 
Ο Γιώργος Καπερώνης σχολιάζοντας τις προθέσεις του υπουργείου είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε τα χρήματα της επιδότησης να μην καταλήγουν στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο θεωρεί ότι η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να αλλάξει, καθώς τον περσινό χειμώνα "δεν δούλεψε καλά το σύστημα: οι δικαιούχοι καθυστερούσαν να πάρουν χρήματα και πολλοί δεν μπορούσαν να κάνουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις, γι' αυτό και έμειναν πολλοί δικαιούχοι έξω", ανέφερε κλείνοντας.
Ν.Κ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/29359-epidoma-thermansis-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια: