ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Έρευνα του ΕΚΕΠΥ δείχνει πως τα τζάκια είναι 100 φορές πιο ρυπογόνα από τους λέβητες

Εκατό φορές μεγαλύτερες είναι οι εκπομπές σωματιδίων από τζάκια και σόμπες, από εκείνα που εκπέμπει ο λέβητας πετρελαίου σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες
Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η εκπομπή ρύπων από τζάκια και σόμπες, ρύποι των οποίων οι τιμές ξεπερνούν κατά 100 φορές τις αντίστοιχες από λέβητες πετρελαίου.
Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Π. Μπεχράκης, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή
του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" Κ. Ελευθεριάδη επιβλέπει την εξέλιξη της συγκεκριμένης έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), για τη συσχέτιση της αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων με τις εισαγωγές στις πνευματολογικές κλινικές τόνισε:
"Επιχειρείται να συνδυαστεί ένα δίκτυο συλλογής υγειονομικών πληροφοριών με τα επίπεδα ρύπανσης, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να έχουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα".
Παράλληλα, επιστήμονες που παρακολουθούν χρόνια την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τονίζουν ότι "αν αυτή τη στιγμή ετίθετο και θέμα δημόσιας υγείας βάσει συγκεκριμένων μετρήσεων, τότε θα προσετίθετο άλλο ένα επιχείρημα εναντίον της συγκεκριμένης πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα δεν είναι μόνο 'οικονομία".
Στη μελέτη, η οποία βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας αλλά χρησιμοποιεί στοιχεία της περασμένης χρονιάς, γίνεται σαφές πως θα μπορούσε να τεθεί και θέμα δημόσιας υγείας, βάση των συγκεκριμένων μετρήσεων. Λένε οι επιστήμονες:
"Αν αυτή τη στιγμή ετίθετο και θέμα δημόσιας υγείας βάσει συγκεκριμένων μετρήσεων, τότε θα προσετίθετο άλλο ένα επιχείρημα εναντίον της συγκεκριμένης πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα δεν είναι μόνο "οικονομία". Παρ' όλο που αναγνωρίζει το πρόβλημα της θέρμανσης των νοικοκυριών, προβάλλει μόνο την οικονομική διάστασή του, υποβαθμίζει την περιβαλλοντική και παραβλέπει παντελώς αυτήν της δημόσιας υγείας", σημειώνει το επιστημονικό προσωπικό, βάζοντας στο ζήτημα και τον πολιτικό παράγοντα.
"Δυστυχώς και φέτος θα δούμε τα πρωτοσέλιδα για "το νέφος της αιθαλομίχλης", εξηγεί στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Κώστας Φυτιάνος, καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. "Είμαι πεπεισμένος ότι όποια μέτρα κι αν ληφθούν, αν τελικά ληφθούν, όπως και το όριο λήψης έκτακτων μέτρων, θέσπιση και έλεγχος τήρησης προδιαγραφών στερεών καυσίμων και εστιών καύσης, δεν πρόκειται να περιορίσουν το πρόβλημα. Για να υπάρξει πραγματική μείωση των τιμών στους ρύπους των αιωρούμενων σωματιδίων, πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως η μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου", τονίζει στην εφημερίδα ο κ. Φυτιάνος.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει. Με βάση τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν, το επίδομα θέρμανσης θα καλύψει ελάχιστους. Αυτό θα έχει συνέπειες για την ατμόσφαιρα.
"Χονδρικά, η συμμετοχή της οικιακής θέρμανσης στις εκπομπές και στη διαμόρφωση των μέσων επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, κατά τη χειμερινή περίοδο εκτιμάται περί το 25%. Οι εκπομπές σωματιδίων από την καύση (αποδεκτής ποιότητας) ξύλου είναι πάνω από 50 (ενεργειακό τζάκι) έως 100 φορές (τζάκι, ξυλόσομπα) μεγαλύτερος από αυτές του συμβατικού λέβητα πετρελαίου, με αποτέλεσμα η συμβολή των εστιών στερεών καυσίμων στις συνολικές εκπομπές να είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το πλήθος τους", λέει ο χημικός μηχανικός, δρ Δημήτρης Χατζηδάκης, πάντα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Και συνεχίζει:
"Ενδεικτικά, με βάση την υπόθεση ότι το 5%, το 10% ή το 20% του πλήθους των νοικοκυριών στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας θα καταναλώσει συστηματικώς στερεά καύσιμα, εκτιμάται αντίστοιχη αύξηση των συνολικών εκπομπών σωματιδίων κατά περίπου 80%, 250% και 400%, με αποτέλεσμα μια τυπική για το Λεκανοπέδιο ημερήσια τιμή αιωρούμενων σωματιδίων 45 mg/κ.μ. να εκτιναχθεί περίπου στα 80, στα 110 και στα 180 μg/κ.μ., αντίστοιχα, τιμές παρεμφερείς με αυτές που καταγράφηκαν τις "δύσκολες" ημέρες του περασμένου χειμώνα".
Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ένα καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία θα θέσει σε εφαρμογή ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων όσον αφορά την καταλληλότητα των συσκευών θέρμανσης και καύσιμης ύλης, η αιθαλομίχλη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.
Το αντίθετο μάλιστα

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...