ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Προβολή της Μεσσηνίας με ήρωα τον Τσικλητήρα

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Πύλιο Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, θα γυρίσει ο φορέας προβολής Αθλητισμού της Σουηδίας, το οποίο θα προβληθεί στη Σουηδική Κρατική Τηλεόραση SVΤ1. 
Πολυμελής σουηδική αποστολή βρίσκεται από την Παρασκευή και για τρεις μέρες στην Πύλο, με σκοπό τη συγκέντρωση υλικού με πλάνα από την οικία του Κωστή Τσικλητήρα, το χώρο προπόνησής του, την πόλη της Πύλου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλου -Νέστορος, ενώ θα ταξιδέψουν και μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να γνωρίσουν και να βιντεοσκοπήσουν την πατρίδα των αρχαίων
Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το μνημείο όπου έχει ταφεί η καρδιά του Γάλλου Πιέρ ντε Κουμπερτέν, σύμφωνα με τη διαθήκη του, ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πατέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η προβολή των αξιών του κλασικού αθλητισμού μέσα από την προσωπική ιστορία του Κωστή Τσικλητήρα, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο σουηδικό κοινό. Ηταν άλλωστε θριαμβευτής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα σε μήκος άνευ φοράς και το χάλκινο στο άλμα σε ύψος άνευ φοράς. Ο Κωστής Τσικλητήρας δεν κρύφτηκε πίσω από τις σημαντικότατες διακρίσεις, αλλά κατετάγη στο στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, όπου και έχασε τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών χτυπημένος από βαριά ασθένεια.
Πέρυσι μάλιστα στη Στοκχόλμη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε ειδικό αφιέρωμα στον μεγάλο Κωστή Τσικλητήρα. Πριν τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα από το 1906 ήταν αθλητής στίβου αλλά και ποδοσφαιριστής του Πανελληνίου και το 1908 ακολούθησε τον Γιώργο Καλαφάτη στην ίδρυση του Παναθηναϊκού, του οποίου ήταν και ο πρώτος του τερματοφύλακας. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την 1η Απριλίου 1912 σε αγώνες στην Αλεξάνδρεια κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς με επίδοση 3,47 μέτρα.
Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί φυσικά μία ακόμα σημαντική ευκαιρία προβολής της Πυλίας και γενικότερα της Μεσσηνίας στο κοινό της Σκανδιναβίας, αφού αναμένεται να το παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές.
Η αποστολή αποτελείται από τον πρόεδρο του Οργανισμού Προβολής του Αθλητισμού στη Σουηδία Ουλφ Λόνγκβιστ, τον πρόεδρο Αγώνων Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Χόκεϊ Μπο Τόβλαντ, τον εκπρόσωπο του Βασιλικού Οίκου της Σουηδίας Κρίστερ Λίγκελ, τον καταξιωμένο παραγωγό αθλητικών ντοκιμαντέρ Γενς Λιντ, τον ιστορικό Ολυμπιακών Αγώνων Ακε Γιόνσον, το διαιτητή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκοποβολής Κέρστιν Μποντίν, τη διευθύντρια του Οργανισμού Προβολής του Αθλητισμού στη Σουηδία Γκιουνίλα Λίντεν και τον κεντρικό σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων του ΤV Viasat Sports, γνωστό φυσικά στην Καλαμάτα από τη θητεία του στον πάγκο της "Μαύρης Θύελλας" Μπο Πέτερσον. Την αποστολή συνοδεύει ο pρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Μεσσηνίας Θανάσης Ψαρούλης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/30128-provoli-messinias-tsiklitiras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.