ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Σε καμία περίπτωση μείωση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, λέει ο υπουργός Γ. Στουρνάρας: “Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων” Πηγή: Γ. Στουρνάρας: “Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων”

Οριστικό τέλος στο θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης βάζει με δηλώσεις του στην “Καθημερινή”, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την έντονη ενόχληση   του οικονομικού επιτελείου για τις σχετικές διαρροές, λίγες ημέρες μετά τη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας “δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να
θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών”.
Μπορεί τα έσοδα από την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης να μειώθηκαν την περίοδο 2012-2013 κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2011-2012, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι στη νέα χειμερινή περίοδο (από τον Οκτώβριο του 2013) τα έσοδα θα αυξηθούν.
Τα μειωμένα έσοδα από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των καυσίμων οφείλονται κατά κύριο λόγo στη μείωση της κατανάλωσης λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο, στο μεγάλο «στοκάρισμα» πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλότερη τιμή και στις καλές καιρικές συνθήκες που λειτούργησαν ευνοϊκά για τους καταναλωτές όχι όμως και για τα δημόσια ταμεία.
Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι τα προηγούμενα χρόνια διοχετεύονταν στην αγορά ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που προορίζονταν για άλλες χρήσεις.
Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει: “Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο. Αν μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το θέρμανσης, θα ανοίξουμε πάλι ένα παράθυρο στους λαθρεμπόρους. Μπορούμε να εξετάσουμε απλοποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά όχι μείωση ΕΦΚ. Σημειώνω ότι πέρυσι δεν απορροφήθηκε το ποσό που είχε διατεθεί από τον προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης”.
Ενας ακόμα λόγος που δεν μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι ότι η εξίσωση έγινε στο κατώτατο επιτρεπτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση επίπεδο για το πετρέλαιο κίνησης.
Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να μειωθεί ο ενιαίος ΕΦΚ, παρά μόνο εάν αποφασισθεί η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Κάτι που σημαίνει ότι άλλο ΕΦΚ θα έχει το πετρέλαιο θέρμανσης και άλλο το πετρέλαιο κίνησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε την κερκόπορτα του λαθρεμπορίου.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “όταν εξισώσαμε τους ΕΦΚ, το κάναμε στο κατώτατο επιτρεπόμενο επίπεδο για το πετρέλαιο κίνησης”.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την “Καθημερινή”,  οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών εξετάζουν την απλοποίηση των κριτηρίων και των διαδικασιών για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης. Μάλιστα το υπουργείο αναγκάσθηκε να στείλει επιστολές σε 140.000 δικαιούχους ώστε να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: