ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τριφυλία: Δύσκολοι καιροί φέτος για την ελληνική μελιτζάνα!

Πτωτική πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι τιμές παραγωγού μελιτζάνας στη διάρκεια των τελευταίων ετών, γεγονός το όποιο αποδίδεται πρωτίστως στην υπερπαραγωγή της επί ελληνικού εδάφους, αλλά και την αθρόα εισαγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος από την ιταλική αγορά.
Έτσι, ενώ η ελληνική παραγωγή εξελίσσεται ομαλά για την ώρα χωρίς ιδιαίτερα φυτοϋγειονομικά ή καιρικής φύσεως προβλήματα, η συγκρότηση της ελληνικής αγοράς δυσχεραίνει την
ομαλή απορρόφηση του προϊόντος.
Στην περιοχή του Λεωνιδίου Αρκαδίας, οι εκτάσεις με την ονομαστή υπαίθρια «τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου» αγγίζουν τα 800 στρέμματα, όταν πέρυσι κάλυπταν μόλις 500 στρέμματα. Οι αποδόσεις τόσο για πέρυσι όσο και για φέτος ανέρχονται στους 7-8 τόνους κατά στρέμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Νικόλαο Τρούμπα.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Οκτώβρη, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. 

Οι απόπειρες του συνεταιρισμού να διοχετεύσουν το προϊόν στην αγορά της Αγγλίας έχουν αποτύχει, καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμό από τους Ισπανούς οι οποίοι διοχετεύον το προϊόν τους σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Οι τιμές της συγκεκριμένης ποικιλίας κυμαίνονται προς το παρόν στα 50-55 λεπτά ανά κιλό, όταν πέρυσι τέτοια εποχή έπαιζαν στα 70-75 λεπτά.

Λίγο νοτιότερα στην Τριφυλία, οι εκτάσεις με την υπαίθρια μαύρη μελιτζάνα καλύπτουν 400 στρέμματα, όσα και πέρυσι. Οι αποδόσεις για το 2012 κυμάνθηκαν στους 8-10 τόνους το στρέμμα, ενώ για φέτος δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση διότι μεγάλο μέρος της παραγωγής κατά τους μήνες του Ιουνίου και Ιουλίου έμεινε στο απούλητο, όπως ανέφερε στην Αgrenda ο παραγωγός από την περιοχή Γεώργιος Καλιάνης. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Νοέμβριο. Σε ότι αφορά τις τιμές της συγκεκριμένης ποικιλίας, προς το παρόν κυμαίνονται στα 18-23 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι έπαιζαν στα 20-25 λεπτά.

Στην Ιεράπετρα, η ομάδα παραγωγών Ανατολή καλλιεργεί τις παραπάνω δύο ποικιλίες ως μελιτζάνες θερμοκηπίου. Πρόκειται για καθαρά βιολογική καλλιέργεια, η οποία εφαρμόζει το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Η φύτευση αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτέμβρη με τις πρώτες κοπές να ξεκινήσουν στις αρχές του Νοέμβρη. Οι εκτάσεις για φέτος εκτιμώνται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, δηλαδή τα 120 στρέμματα περίπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Αντώνιο Ζαχαριαδάκη.

Οι αποδόσεις της μαύρης μελιτζάνας για πέρυσι κυμάνθηκαν στους 15-20 τόνους κατά στρέμμα, ενώ για την τσακώνικη μελιτζάνα οι αποδόσεις έπαιξαν στους 17-18 τόνους. Πέρυσι, σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου η μαύρη μελιτζάνα κυμάνθηκε στα 60-65 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο, ενώ οι τιμές της τσακώνικης έπαιξαν στα 50-55 λεπτά.

ΠΗΓΗ agronews.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: