ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών – Πως θα ψηφίζουμε!

Οι δημοτικές εκλογές θα είναι το πρώτο τεστ της κυβέρνησης σε εκλογική μάχη. 

Το σύστημα των εκλογών όμως φαίνεται ότι αλλάζει. Όλα δείχνουν ότι η εκλογή δημάρχων και συμβούλων δεν θα γίνει με το γνωστό μέχρι τώρα τρόπο. 

Μάλλον μόνο η κάλπη θα μείνει ίδια, καθώς θα αλλάξουν ως και τα ψηφοδέλτια...

Οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές αφορούν στις αμέσως επόμενες εκλογές του

Μαϊου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές με ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια, αλλά μόνο δύο για όλους τους συνδυασμούς.
 

Το ένα θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
 

Και στις δύο περιπτώσεις τα ονόματα θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά.

Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να συγκεντρώσει το 42% των ψήφων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρω οι πρώτοι υποψήφιοι.
 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.
 

Οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση Σαμαρά – Μιχελάκη με κύριο στόχο, όπως διαμηνύει το Μαξίμου, να απεγκλωβιστούν οι δημοτικές εκλογές από τον εναγκαλισμό των κομμάτων.


ΠΗΓΗ newsit
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: