ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κωνσταντίνος και Χριστίνα Στριμπάκου: 'Οταν η τέχνη συναντά το ελαιόλαδο!

Δύο νέα παιδιά από τα Φιλιατρά, ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα Στριμπάκου, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο, που από χρόνια προετοίμαζαν την πραγμάτωσή του. 

Το σπουδαιότερο είναι πως αυτό συμβαίνει σε μια εποχή, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τον τόπο μας και με την απογοήτευση να οδηγεί ιδιαίτερα τους νέους, στη  θλίψη και το μαρασμό. Τα δύο Φιλιατρινόπουλα αποτελούν το παράδειγμα της δύναμης και της αισιοδοξίας, καθώς δίνουν τη δική τους απάντηση στα μυθεύματα περί τεμπέλικης φυλής που πίνει φραπέδες και περιμένει τα δανεικά της τρόικας.

Η επιχείρηση LIA, δεν είναι απλώς μια εταιρεία που σκοπό έχει την πώληση του γνήσιου και με εξαιρετικές μεθόδους παρασκευής ελαιολάδου, αλλά και την πολιτισμική αναβάθμιση της Μεσσηνίας ολόκληρης, εφόσον η συσκευασία του είναι έργο τέχνης, οι δε αγοραστές του είναι όχι μόνο Ελληνες αλλά και Ευρωπαίοι με κύριο άξονα την Ολλανδία, που ήδη το γεύεται. 
Συναντήσαμε την Χριστίνα Στριμπάκου στο Ζάππειο Μέγαρο όπου πραγματοποιήθηκε το "Orange Grove", μια πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας, με σκοπό την παροχή στήριξης σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να αναλάβουν επιχειρηματική πρωτοβουλία στην Ελλάδα.

Ευγενική και με χαμόγελο μας μίλησε για το όνειρό της που παίρνει σάρκα και οστά:  "To ελαιόλαδο LIA είναι η πραγματοποίηση του παιδικού ονείρου των LIA Cultivators. O ελαιώνας μας και το λάδι μας είναι μια συνεχής γραμμή από εικόνες που γεννιούνται με αφορμή το δέντρο της ελιάς και που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας. 
Τα τελευταία χρόνια οι γονείς μας, αφού μας έμαθαν ότι η γεωργία και η γη είναι συναρπαστική, μας παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα και έτσι αρχίσαμε να ειδικευόμαστε και να επιδιώκουμε την premium ποιότητα του ελαιολάδου. Η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Οσο περισσότερο τη φροντίζεις τόσα περισσότερα σου δίνει. Επειδή έχουμε μάθει να αγαπάμε την ποιότητα και την πρόοδο είναι η πιο γόνιμη περίοδος να ακολουθήσουμε το όνειρό μας. 
Ο Κωνσταντίνος τα δέκα τελευταία χρόνια είναι σε εγρήγορση ακλουθώντας αλλά και βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής. Κι εγώ παρακολουθώ την πορεία δημιουργίας του μπουκαλιού και φροντίζω επιμελώς ώστε να φτάσει στα χέρια σας μια τέλεια αισθητικά συσκευασία. Επίσης εξειδικεύομαι στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και στα μελλοντικά μου σχέδια είναι ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού - πολιτιστικού προγράμματος". 
Μας μιλά για την περιοχή που βρίσκονται οι ελαιώνες LIA και η αίσθηση που μας δημιουργεί είναι πως γνωρίζουν καλά όχι μόνο την παραγωγική διαδικασία, αλλά και την ιστορία του προϊόντος που προωθούν επιτυχημένα στην αγορά:  "Οι ελαιώνες μας βρίσκονται στην περιοχή της Τριφυλίας στη Μεσσηνία, κάτω από το όρος Αιγάλεω και δροσίζονται από την αύρα της θάλασσας του Ιονίου.  
Ως αποτέλεσμα,  η εξαιρετική ποιότητα του εδάφους αλληλεπιδρά με το μοναδικό μικροκλίμα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε ιδανικές συνθήκες. Ο τόπος μας είναι τόσο μυθολογικά όσο και ιστορικά συνδεδεμένος με δύο αρχαία ελληνικά πολιτιστικά κέντρα: το βασίλειο του Νέστορα και την Αρχαία Μεσσήνη. 
Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί με το παρελθόν είναι μια βασική πηγή έμπνευσης προκειμένου να σας προσφέρουμε ένα από τα θεμελιώδη αγαθά του μεσογειακού πολιτισμού που είναι το μοναδικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδό μας. Επίσης να σας αναφέρω πως η τυποποίηση γίνεται σε πιστοποιημένο με ISO τυποποιητήριο που είναι  εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα και με εγκαταστάσεις που τηρούν όλες τις προδιαγραφές συστήματος διαχείρισης ποιότητας". 
Οσο για την συσκευασία που έχει κερδίσει τους Ολλανδούς για την καλαισθησία της, η Χριστίνα Στριμπάκου αισθάνεται δικαιωμένη τόσο αυτή όσο και ο αδελφός της: "Η συσκευασία εμπνεύστηκε και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους Bob Studio. Ο λογότυπος απεικονίζει τον παραδοσιακό τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ελαιολάδου. Η γραμμική επανάληψη του λογότυπου δημιουργεί ένα μοτίβο που χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση της συσκευασίας συνδεόμενη με την διακόσμηση των δοχείων  προγενέστερων  εποχών αναδεικνύοντας έτσι τη μεγάλη πολιτιστική ιστορία του τόπου μας.

Καταγόμαστε από τη γη όπου οι πρόγονοί μας παρήγαγαν και εμπορευόντουσαν ελαιόλαδο ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια. Για το εμπόριό τους είχαν επινοήσει μια ολόκληρη γραφή, τη Γραμμική Β'. Εμπνευσμένοι από εκεί δημιουργήσαμε  ένα σύγχρονο λογότυπο - σύμβολο που είναι εύληπτος, περιεκτικός και παραπέμπει άμεσα στον τόπο μας και τη σύνδεσή του  με το δέντρο της ελιάς και το ελαιόλαδο. Το σχήμα της φιάλης (ακόμα και χωρίς τις δύο λαβές) έχει πολιτιστικές αναφορές στα δοχεία ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα -αυτό το διακριτικό χαρακτηριστικό συνδέει το ελαιόλαδο LIA με την πολιτιστική κληρονομιά μας. Η συσκευασία  είναι πολύ σύγχρονη και κομψή αλλά παράλληλα πλούσια σε παράδοση και πολιτιστική ιστορία". 

Αν νομίζετε ότι με την δημιουργία μιας ωραίας συσκευασίας και την εξαγωγή του ελαιολάδου τους στα ευρωπαϊκά ράφια, τα δύο αδέλφια είναι ικανοποιημένα, πλανάσθε. Τα σχέδιά τους πάνε πολύ πιο μακριά. 

Ονειρεύονται και οικοτουρισμό
"Είναι ο επόμενος στόχος μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προδιαγραφές ώστε να προσκαλούμε τους καταναλωτές μας να ταξιδέψουν στη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από πού προέρχεται το λάδι που έχουν επιλέξει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να ξεκινάμε με τα ποδήλατα από τις εγκαταστάσεις μας, να ποδηλατούμε προς τους ελαιώνες μας, να περπατάμε κάτω από τα δέντρα, να βλέπουμε την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ζυμώνουμε ψωμί, να μαζεύουμε άγρια χόρτα από τη γη μας, και καταλήγουμε κάνοντας μια γιορτή. Απλά και με πάθος. Αυτό είμαστε και αυτό προσφέρουμε!".

ΠΗΓΗ eleftheriaonline.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη