ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα είναι η πιθανότερη περιοχή, στης οποίας το αεροδρόμιο θα εγκατασταθεί αμερικανική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Την πληροφορία μεταδίδει η διαδικτυακή πύλη ON ALERT σημειώνοντας ότι η επιλογή της Καλαμάτας έγινε μετά τις επιτυχημένες επιχειρήσεις των βομβαρδισμών της Λιβύης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα έκλεισε με την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ και κρατήθηκε μυστικό πριν γίνει η συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά, κατά την οποία σφραγίστηκε η σχετική συμφωνία.
 Αναλυτικά το δημοσίευμα:
"Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε
ελληνική αεροπορική βάση εξέφρασαν οι Αμερικανοί στις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων Σαμαρά και Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον. Η μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Ελλάδας, πιθανότατα την Καλαμάτα παρουσιάζεται σαν ένα από τα “δώρα” που προσφέρουν οι Αμερικανοί εξυπηρετώντας βέβαια και τις δικές τους επιδιώξεις.
Η συμφωνία για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (uav) είχε "κλείσει" στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας στο τέλος Ιουλίου στο Πεντάγωνο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και το επιτελείο του ήταν ενθουσιασμένοι από την συμφωνία αλλά δεν θέλησαν να ανακοινώσουν τίποτα πριν από τη συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά. Ακόμη και τα Γενικά Επιτελεία δεν έχουν ακόμη ενημέρωση επί του θέματος.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν από βάση της Ιταλίας και η πιθανότερη αεροπορική βάση που θα τα υποδεχτεί είναι η Καλαμάτα η οποία έχει αναβαθμιστεί από την εποχή των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης. Από εκεί ξεκίνησαν πάρα πολλές επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων στη Λιβύη από νατοϊκά αεροσκάφη.
Επωφελείται η Ελλάδα από την παρουσία των uav’s στην Ελλάδα; Οσοι είναι γνώστες του περιγράμματος έστω της συμφωνίας απαντούν θετικά, υποστηρίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη "θα περιπολούν και στα όρια του Αιγαίου". Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα έχουμε εικόνα ανά πάσα ώρα και στιγμή για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας. Κι αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για στρατιωτικούς λόγους αλλά και για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Από την άλλη είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει καχυποψία για την παρουσία αμερικανικών uav’s σε ελληνική αεροπορική βάση. Κυρίως λόγω των αποστολών που συνήθως αναλαμβάνουν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να φέρουν όπλα. Οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Υεμένη έχει προκαλέσει έντονη κριτική κατά των ΗΠΑ. Εχουν τεθεί ακόμη και νομικά ερωτήματα για την χρήση τέτοιων όπλων. Μετά από την κατακραυγή οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα μειώσουν τη χρήση τους για "επιθετικές επιχειρήσεις" αλλά επί της ουσίας προχωρούν σε μια “αναδιάταξη” των δυνάμεών τους σ' όλο τον κόσμο. Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν περιλαμβάνονταν σ' αυτά τα σχέδια. Μετά από τις συναντήσεις Χέιγκελ- Αβραμόπουλου και Ομπάμα-Σαμαρά, αυτό άλλαξε. Οι Αμερικανοί το προσφέρουν ως "δώρο", η ελληνική κυβέρνηση το εκλαμβάνει ως μία κορυφαία κίνηση έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας.
Οι λεπτομέρειες για τον τύπο των uav’s που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να μετασταθμεύσουν στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει γνωστές. Σ΄ ένα στόλο περίπου 400 περιλαμβάνονται τα MQ-1 Predator, τα MQ-9 Reaper που χρησιμοποιούνται κυρίως για αποστολές αναγνώρισης, τα RQ-5 Hunter και τα MQ-1C Grey Eagle.
Οι ΗΠΑ μετά από την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν είχαν σχεδιάσει να αναπτύξουν τα uav’s που χρησιμοποιήθηκαν εκεί σε διάφορες χώρες όπου κατά καιρούς τα έχουν χρησιμοποιήσει είτε για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, είτε για να πλήξουν με πυραύλους-στόχους.
Για να μην θεωρήσουμε ότι οι ΗΠΑ ξαφνικά θυμήθηκαν πόσο μας αγαπούν, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2011 έχουν στείλει στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ 4 MQ-1 Predator τα οποία και επιχειρούσαν υπέρ των Τούρκων στη μεθόριο με το Ιράκ. Φυσικά η εικόνα που έδιναν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν πολύ χρήσιμη στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για τον εντοπισμό Κούρδων ανταρτών. Από τότε πολλά άλλαξαν με κυριότερο το "ψύχος" που επικρατεί στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας, ειδικά μετά από την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.
Και επίσης για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το ποιος ελέγχει τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη, απ΄ όπου κι αν απογειώνονται, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτά ελέγχονται από... τις ΗΠΑ κυριολεκτικά. Τα uav’s ελέγχονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους από βάση που βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος, δηλαδή κοντά... 5.000 μίλια μακριά από το Αιγαίο". 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/28014-aeroporiki-vasi-ipa-kalamata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...