ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

"Πέταξε" στη βροχή ο Μπολτ! 6o χρυσό σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ούτε η βροχή της Μόσχας ήταν ικανή να σταματήσει τον Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός υπεραθλητής κέρδισε με χρόνο 9.77 τα 100 μέτρα και κατέκτησε το 6ο του χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο καιρός δεν έκανε το χατήρι στον Μπολτ που ήθελε να απειλήσει και το Παγκόσμιο ρεκόρ αλλά η βροχή δεν τον βοήθησε. Ο Τζαμαϊκανός που δεν είχε την ιδανικότερη εκκίνηση, κάλυψε γρήγορα τη διαφορά και έκοψε πρώτος το νήμα.

Ο χρόνος του ήταν 9.77 και με αυτόν σφράγισε το 2ο χρυσό στα 100 μέτρα Παγκοσμίου
πρωταθλήματος και το έκτο του συνολικά χρυσό μετάλλιο.

Πίσω του με 9.85 τερμάτισε ο Αμερικανός Γκάτλιν ενώ το βάθρο συμπληρώνει ο Τζαμαϊκανός Κάρτερ με 9.95. Άλλοι δύο Τζαμαϊκανοί οι Μπέιλι – Κόουλ και Ασμεάντε κατέβηκαν τα 10 δευτερόλεπτα. Η Τζαμάικα δείχνει ότι μπορεί να σπάσει τα χρονόμετρα στα 4Χ100.

Ο Μπολτ θα διεκδικήσει άλλα δύο χρυσά, στα 200 μέτρα όπου δείχνει να είναι σε ακόμη καλύτερη κατάσταση και στα 4Χ100.

ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

 
Τεράστια αύξηση έχουν σημειώσει τη φετινή δικαστική χρονιά τα συναινετικά διαζύγια στο πρωτοδικείο Καλαμάτας, με τα νεαρά – κυρίως- ζευγάρια να χωρίζουν είτε πραγματικά, λόγω οικονομικής κρίσης, είτε εικονικά, προκειμένου να τύχουν φορο-ελαφρύνσεων ή να γλυτώσουν τη διαθεσιμότητα αν κάποιος από τους δύο εργάζεται στο δημόσιο.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, τα ελληνικά ζευγάρια καταφεύγουν σε κάθε λύση που θα μπορούσε να τους ελαφρύνει, έστω και λίγο, οικονομικά. Την πρόθεση αυτή των ζευγαριών, βοηθούν πλέον και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχει κάνει τις διαδικασίες εξπρές και το συναινετικό διαζύγιο εκδίδεται πλέον σε χρόνο ρεκόρ!

Αύξηση
Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, το περσινό δικαστικό έτος, δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2011 έως το Σεπτέμβριο του 2012, εκδόθηκαν συνολικά 124 συναινετικά διαζύγια.
Το φετινό δικαστικό έτος, από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τέλος Ιουλίου 2013 – πρώτες ημέρες Αυγούστου, είχαν κατατεθεί 185 αιτήσεις και οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβριο που κλείνει το δικαστικό έτος, ο αριθμός θα έχει φτάσει στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.
Η πλειοψηφία των συναινετικών διαζυγίων, έχει ως σημείο αναφοράς την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια από αυτή. Ωστόσο, είναι αρκετές και οι περιπτώσεις που έχουμε εικονικά διαζύγια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που μας περιέγραψε ζευγάρι στη Μεσσηνία. Ο σύζυγος ελεύθερος επαγγελματίας, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια χρέη στην εφορία και στον ασφαλιστικό του φορέα, καθώς δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Καθώς, η σύζυγός του έχει σημαντική περιουσία, αποφάσισαν να καταφύγουν στη λύση του «εικονικού» διαζυγίου, μπροστά στο φόβο κατασχέσεων. Φυσικά, συνεχίζουν την κοινή τους διαβίωση και χωρίς κανένα πρόβλημα στη σχέση τους.
Στο «συναινετικό διαζύγιο» φτάνουν και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την διαθεσιμότητα -πριν εκδοθεί η σχετική απόφαση που δεν εξαιρεί τις μονογονεϊκές οικογένειες από τη διαθεσιμότητα- ή να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Διαζύγια - μαϊμού
Την τάση αυτή, για «εικονικά», συναινετικά, διαζύγια επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο οποίος μιλώντας στο «Θάρρος» σημείωσε:
«Από τους κυριότερους λόγους είναι πρώτον η νομοθετική διευκόλυνση των διαζυγίων, δεδομένου ότι από τις 2 Απριλίου του 2012, έχει καταργηθεί η χρονοβόρα διαδικασία των δύο συζητήσεων και το συναινετικό διαζύγιο εκδίδεται πλέον κατόπιν κατάθεσης αίτησης και μιας μόνο δικασίμου.
Σίγουρα στη μεγάλη αυτή αύξηση, μεγάλη ευθύνη φέρει η οικονομική κρίση που βιώνουν πολλές οικογένειες. Επειδή το οικογενειακό εισόδημα έχει μπει στη διαδικασία βαριάς φορολόγησης, τα ζευγάρια καταφεύγουν στην εικονική λύση του γάμου, προκειμένου να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση, την ίδια ώρα όμως που ζουν κανονικά κάτω από την ίδια στέγη.
Έχω την εικόνα ότι μέχρι το συναινετικό διαζύγιο φτάνουν και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα ή να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης. Το κέρδος που έχουν τα ζευγάρια που παίρνουν εικονικό διαζύγιο, αφορά από το επίδομα της πρόνοιας που μπορεί να αποκτά το δικαίωμα ο ένας εκ των δύο να λάβει, δηλώνοντας μικρό ή μηδενικό εισόδημα, μέχρι και τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Όφελος μπορεί να υπάρχει και από το χαράτσι της ΔΕΗ, αφού οι άνεργοι έχουν καλύτερη μεταχείριση στην καταβολή του. Το διαζύγιο - μαϊμού βοηθάει ακόμα και στην εισαγωγή φοιτητή στη φοιτητική εστία, στη λήψη υποτροφίας, στην εγγραφή στο δημοτικό – παιδικό σταθμό κι αλλού.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα ζευγάρια που προσπαθούν να ωφεληθούν από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προβαίνουν σε αίτηση διακοπής του γάμου τους, προκειμένου να διατηρήσουν τα όποια ακίνητά τους, εφόσον το δικαστήριο προστατεύει μόνο μια, την κύρια κατοικία, από τον πλειστηριασμό.
Όταν ο στόχος επιτευχθεί, οι δύο σύζυγοι δηλώνουν ότι συμφιλιώθηκαν ή ξαναπαντρεύονται και επανακαταθέτουν κοινή φορολογική δήλωση».

Οικονομική… γκρίνια
Η οικονομική κρίση, πιστεύει ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος για την αύξηση των διαζυγίων, ο δικηγόρος Παναγιώτης Μωράγιωργας. Όπως σημείωσε, ερωτώμενος από το «Θάρρος», η οικονομική κρίση είχε επηρεάσει τις σχέσεις των νεαρών ζευγαριών και με τις πρώτες δυσκολίες αναζητούν τη λύση του διαζυγίου, η οποία, όπως τόνισε, έχει πάντα οδυνηρές συνέπειες, από τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά.
«Άξιο προσοχής είναι ότι υπάρχουν αιτήσεις διαζυγίου για γάμους που είναι πολύ πρόσφατοι και μπορεί να μην έχουν συμπληρώσει ούτε δίμηνο», πρόσθεσε ο κ. Μωράγιωργας.
«Τα οικονομικά προβλήματα φέρνουν γκρίνια στα ζευγάρια», τόνισε και η δικηγόρος Κατερίνα Δημαρέση.
Η κα Δημαρέση, επισήμανε πως η μεγάλη γκρίνια στα ζευγάρια έρχεται κυρίως, όταν ένας από τους δύο χάσει τη δουλειά του ή όταν αναγκασθούν να αφήσουν το σπίτι τους και να συγκατοικήσουν με συγγενικά πρόσωπα.
«Αυτές είναι και οι δύο οι σοβαρότερες αιτίες των ζευγαριών που καταφεύγουν στο γραφείο μας, ζητώντας διαζύγιο. Και δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι οι τάσεις για διαζύγια είναι αυξητικές και μάλιστα ακόμα και σε ζευγάρια που δεν έχουν προλάβει ακόμα να κάνουν ούτε παιδί», κατέληξε η κα Δημαρέση.

Της Βίκυς Βετουλάκη 
- See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-60-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B6%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82#sthash.NvcVD8J7.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...