ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Φακές με καραμελωμένα ντοματίνια . Και η φακή θέλει την τσαχπινιά της

Αυτό το ευλογημένο όσπριο της μαμάς γης το τρώμε συνήθως σε σούπα . Οι απόψεις για την ντομάτα στη φακή διίστανται . Άλλοι την τρώνε με ,άλλοι χωρίς . Όπως και να χει το φαγητό τα σπάει . Εκτός από σούπα , η φακίτσα  προσφέρεται επίσης για διάφορες γκουρμεδιαρικές παραλλαγές στις οποίες θα επανέλθουμε στο μέλλον αφού ξεκινήσουμε από τα βασικά . Την τσαχπινιά με τα ντοματίνια  μου την είπε η αγαπητή μου η Μαρία Α. και την ευχαριστώ
 Υλικά
  •  2 κούπες φακές 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 1/3 της κούπας λάδι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας κρασόξυδο ( ή κρασί )
  • αλάτι , πιπέρι
Για τα ντοματάκια
  • 20 ντοματάκια
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
  • αλάτι

Πως το κάνουμε
  1.  Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές . Προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση 5 λεπτά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το νερό . 
  2. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν .
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις φακές , τα δαφνόφυλλα , το αλατοπίπερο και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται . Βράζουμε για 15 λεπτά
  5. Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασόξυδο (ή κρασί) και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι να χυλώσει το φαγητό .
  6. Στο μεταξύ κόβουμε τα ντοματάκια στα δύο και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με το λάδι , το μπαλσάμικο , το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς στην πάνω σχάρα του φούρνου για 20- 30 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν .
  7. Σερβίρουμε τη φακή μαζί με λίγα ντοματάκια από πάνω .
Καλή όρεξη !

ΑΠΟ http://www.lovefood.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη