ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Χάθηκαν 4 μήνες στην κατασκευή γέφυρας στο Παραδείσια - Τσακώνα

Τέσσερις μήνες χάθηκαν για το έργο κατασκευής της τοξωτής μεταλλικής γέφυρας στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Παραδείσια - Τσακώνα, λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό που υπήρχε.
Αυτά τόνισε στην "Ε" ο διευθυντής του έργου Νίκος Ντονάς. "Eχει μείνει πίσω γιατί δεν υπήρχε χρηματοδότηση, δεν πληρωθήκαμε στο διάστημα μετά τον Ιανουάριο έως και τις αρχές Ιουνίου", μας είπε ο κ. Ντονάς - και παρατήρησε
πως "χάθηκαν 4 καλοί μήνες για την πρόοδο του έργου".
Τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωσή του, τα συνεργεία δουλεύουν κανονικά καθώς έχουν εξοφληθεί. Παροδικό πρόβλημα υπάρχει εξαιτίας της πτώχευσης της εταιρείας "Alpine", που μετείχε στην κοινοπραξία κατασκευής του έργου, αλλά εκτιμάται πως κι αυτό θα ξεπεραστεί σύντομα.
Μέσα στον Ιούλιο κατασκευάζονται και τοποθετούνται τα αγκύρια για τη θεμελίωση των προσωρινών πύργων και, όταν ολοκληρωθούν, θα αρχίσει η μεταφορά των τόξων. Το κατάστρωμα της γέφυρας κατασκευάζεται στην Πάτρα και μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των τόξων, προς το τέλος του 2013, θα αρχίσει και η τοποθέτηση του καταστρώματος, που θα γίνεται τμηματικά.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/27174-gefyra-paradeisia-tsakwna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη