ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΓΟΝΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΟΖΟΥ- ΜΑΚΑΡΗ- ΚΟΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΗΝ κοινή εκτίμηση ότι απαιτείται πολιτική βούληση για την άρτια λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με άμεση πρόσληψη προσωπικού για έκτακτα περιστατικά αλλά και εξορθολογισμό για παροχή υγείας σε όλο το Νομό έκλεισε η συνάντηση που είχαν στη Κυπαρισσία ο αναπληρωτής διοικητής με το Πρόεδρο των Νοσοκομειακών γιατρών παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας.
Ο κ. Πάνος Μπόζος τόνισε ότι τα προβλήματα είναι συνολικά και θέλει τη συμπαράσταση από όλους τους φορείς ενώ εκτίμησε ότι το έργο στο Νοσοκομείο είναι τεράστιο και δεν πρόκειται να συρρικνωθεί. Εκτίμησε ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε μεγάλες αποστάσεις ενώ απαιτείται ενίσχυση ώστε να προσφέρει υπηρεσίες που οφείλει στο κοινό, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για λουκέτο θα αποτελέσει έγκλημα σε βάρος των πολιτών. Ζήτησε από το κ. Μάκαρη να διαβεβαιώσει ότι οι γιατροί θα δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για στελέχωση σε τακτικά ιατρεία προς κάλυψη των αναγκών. Ο ίδιος μάλιστα ήρθε στο ίδρυμα για να κάνει την υπηρεσία του ως καρδιολόγος στα εξωτερικά ιατρεία.
ΚΕΝΑ ΣΤΑ 2 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ- ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 2 ΙΔΡΎΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ
Ο Πρόεδρος των ειδκευομένων Νοσοκομειακών ιατρών κ. Μάκαρης πρόσθεσε ότι υπήρξε γόνιμη συνεργασία διότι οι γιατροί βλέπουν τα νοσοκομεία ως ολότητα στο Νομό με κοινά προβλήματα, ενώ και τα δύο ιδρύματα πάσχουν από υποστελέχωση καθώς από τις 117 θέσεις στη Καλαμάτα καλύπτονται μόνο οι 72. Συμπλήρωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για οργάνωση των τακτικών ιατρείων με μεταφορά γιατρών στη Κυπαρισσία εκφράζοντας την άποψη ότι οι γιατροί δεν είναι αντίθετοι να προσφέρουν υπηρεσίες. Εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το θέμα των επειγόντων περιστατικών εκτός από τις κενές θέσεις και το κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ υποσχέθηκε ότι σε ότι αφορά τις εφημερίες αφορούν μόνο εφημερίες ετοιμότητας σε σειρά ειδικοτήτων. Αυτό πρέπει να αποτελέσει θέμα για την πολιτική ηγεσία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δομών υγείας χωρίς άμεσες προσλήψεις αλλά η υγεία δεν μπορεί να μπει στο καλούπι του στενού δημόσιου τομέα. Τέλος επανέλαβε ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί θα βοηθήσουν το Νοσοκομείο ώστε όχι μόνο να υπάρχει αλλά ένα καλό Νοσοκομείο λειτουργικό.
Τέλος ο Δήμαρχος Τριφυλίας αναφέρθηκε ξανά στο casus belli για το νοσοκομείο, την πάγια θέση του Δήμου για εύρωστο ίδρυμα με προσωπικό και κάλυψη αναγκών αλλά και στην παράλογη λογική του τροικανού Προκρούστη για αφαίμαξη κρίσιμων δομών προς τους πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: