ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μεσσηνία: Διαμαρτυρίες αγροτών για ζημιές στη σταφίδα από αγριογούρουνα!

Για επιδρομή από αγριογούρουνα στις καλλιέργειές τους διαμαρτύρονται σταφιδοπαραγωγοί της Πυλίας, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και Ευρύτερης Περιοχής, καθώς και μεμονωμένοι αγρότες.

Σε επικοινωνία που είχαν χθες με το «Θ», έκαναν λόγο για καταστροφή των αμπελιών τους, καθώς αρκετά κομμάτια από τα κλήματά τους έχουν σπάσει, ενώ στο χώμα αντικρίζουν πεσμένο και στραπατσαρισμένο τον πρώιμο καρπό της σταφίδας.



Οι ζημιές παρατηρούνται, κυρίως, στα χωριά Κυνηγού, Καλλιθέα, Μηνάγια, Χανδρινού και Σουληνάρι προς Καλοχώρι. «Τα αγριογούρουνα έχουν αυξηθεί πολύ σε αριθμό. Κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά και είναι η πρώτη φορά που κάνουν τέτοιες επιθέσεις πριν καν την ωρίμανση του καρπού. Άλλες φορές έρχονταν αργότερα» μας είπε αγρότης της περιοχής, ο οποίος πρόσθεσε ότι ζημιές έχουν γίνει, επίσης σε ελιές και πεύκα.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο ζώο δεν υπήρχε στην περιοχή και πως το έφεραν κυνηγετικοί σύλλογοι. «Η κατάσταση έχει σοβαρέψει. Κάνουμε βόλτες και παραφυλάμε να κυνηγήσουμε τα αγριογούρουνα από τις καλλιέργειές μας, αλλά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη θηροφυλακή που τα προστατεύει. Κάτι πρέπει να γίνει, γιατί θα έχουμε ιστορίες καμιά μέρα. Οι παραγωγοί έχουν αγανακτήσει. Να καλλιεργείς τόσο καιρό και τώρα που περιμένεις να βγάλεις εισόδημα, να βλέπεις τη σοδειά σου πεσμένη κάτω; Καταστρεφόμαστε. 

Μας είπαν να φράξουμε τα κτήματά μας, αλλά αυτό δε γίνεται, γιατί δεν πρόκειται για ένα ενιαίο κτήμα. Έχουμε κτήματα σε διαφορετικές περιοχές. Για να κάνουμε τέτοια περίφραξη σε κάθε κτήμα ξεχωριστά, θέλουμε ένα σωρό λεφτά. Δηλαδή, και όλη την περιουσία μας να πουλήσουμε, δε φτάνει για την περίφραξη. Αφήστε που τους φράχτες τα αγριογούρουνα τους σπάνε κιόλας. Είναι δυνατά ζώα».


ΠΗΓΗ tharrosnews.gr 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: