ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αλλαγές στον νόμο για τις Κυριακές των καταστημάτων

Σε νέες αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ποιος θα αποφασίζει. Τι θα ισχύσει για τις τουριστικές περιοχές
Σειρά αλλαγών στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έγιναν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου.
Η κυριότερη τροποποίηση αφορά τη δυνατότητα που δίνεται στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών κατά τις
οποίες θα μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά και τις περιοχές στις οποίες θα ισχύει η απελευθέρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Η βασική ρύθμιση παραμένει ωστόσο ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα και από μία στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους που καθιερώνονται) ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές, έως μέχρι 45 θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, με επιφάνεια έως 250 τ.μ.
Μία ακόμα αλλαγή που συμφωνήθηκε προβλέπει πως οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να εκδοθούν σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, αντί για δύο που προβλεπόταν αρχικά. Παράλληλα, προστέθηκε η δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μία φορά ανά έτος, αρχής γενομένης από το 2015.
Σε περίπτωση μάλιστα που οι αντιπεριφερειάρχες δεν εκδώσουν τις εν λόγω αποφάσεις εντός της τρίμηνης προθεσμίας, τότε προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις σε βάρους τους.
Επίσης, αφαιρέθηκε η διαφοροποίηση για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη όπου κατά την αρχική ρύθμιση την απόφαση θα ελάμβαναν οι Δήμαρχοι αλλά με την τροποποίηση που έγινε μεταφέρθηκε στους αντιπεριφερειάρχες. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το ΠΑΣΟΚ, που είχε ζητήσει τη διαφοροποίηση, άλλαξε γνώμη, και το υπουργείο δεν έχει λόγο να μη δεχθεί την αλλαγή.
Με αλλαγές που είχαν γίνει νωρίτερα στην Επιτροπή, προβλέφθηκε επίσης συγκεκριμένο εύρος ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές, μετά τις 11 το πρωί (λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές ανάγκες) έως τις 8 το βράδυ.
Δεν αλλάζει πάντως το καθεστώς για τις τουριστικές περιοχές, όπου η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει διευρυμένο ωράριο.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε στη Βουλή ότι η ρύθμιση ακολουθεί την τάση απελευθέρωσης που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία το 2011 μόνο σε πέντε από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα εξακολουθούσε να ισχύει απόλυτη απαγόρευση.
Τόνισε ακόμη ότι η ρύθμιση διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών και δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες, όπως ισχύει σε όλες τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες, να κάνουν τις αγορές τους και τη συγκεκριμένη ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.