ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ρώσοι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να κλωνοποιήσουν... μαμούθ!

Eπιστήμονες από τη Σιβηρία έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν σκελετό με αίμα μαμούθ, το οποίο διατηρήθηκε για 10.000 ολόκληρα χρόνια. Το δείγμα αίματος που βρέθηκε στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ, είναι αρκετά καλοδιατηρημένο και βάζει τους επιστήμονες στην τολμηρή σκέψη να επιχειρήσουν την κλωνοποίηση του ζώου.
Σύμφωνα με την ομάδα που ανακάλυψε το δείγμα του θηλυκού μαμούθ, πιθανολογείται ότι το γιγαντιαίο αυτό πλάσμα πέθανε σε ηλικία 50 με 60 ετών. Όπως αναφέρει η εφημερία Siberian Times, το αίμα του μαμούθ είναι στη διάθεση των

επιστημόνων της Νότιας Κορέας, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες και να εξετάσουν το ενδεχόμενο κλωνοποίησής του.

Οι επιστήμονες στάθηκαν πολύ τυχεροί, αφού έφεραν στο φως σημαντικά μέρη του σκελετού του. Η κάτω γνάθος και ιστοί της γλώσσας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται να εισαχθούν στο εργαστήριο για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις. Ωστόσο, τα μέρη του σώματός του, που ήταν εκτεθειμένα, προφανώς έχουν αποτελέσει τροφή για πολλά αρπακτικά, κι έτσι είναι λογικό να μην εντοπίζονται.

Ο επικεφαλής του Μουσείου μαμούθ του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας του Βορρά του North Eastern Federal University, Σέμιον Γκριγκόριεβ, δήλωσε στη Siberian Times: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που ανακαλύψαμε δείγμα αίματος αλλά και μυικού ιστού από ένα τόσο ιστορικό πλάσμα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και αποτελεί πολύ σημαντική ανακάλυψη. Το δείγμα εντοπίστηκε σε έναν 'τάφο' από πάγο, στα νησιά της Σιβηρίας, και το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση οφείλεται στην ψύξη που έχει υποστεί».

Βέβαια, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μία προσπάθεια «επαναφοράς» του μαμούθ στη ζωή, η οποία παραπέμπει και σε πιο... Jurassic Park σκηνικά, δεν εγγυάται την επιτυχία, καθώς αρκετά στοιχεία του αίματος έχουν αλλοιωθεί και οι συνθήκες του πλανήτη σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνθήκες στις οποίες το ζώο ζούσε πριν από 10.000 χρόνια.
Ο σκελετός του μαμούθ, που ζυγίζει περίπου ένα τόνο, έχει μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Σιβηρία και επιστήμονες από τη Νότια Κορέα εξετάζουν το δείγμα σε συνδυασμό με άλλα παλαιότερα δείγματα, προκειμένου να αποφασίσουν αν η κλωνοποίησή του μπορεί να γίνει πραγματικότητα.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.