ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Επιτυχημένα και φέτος κόντρα στους καιρούς…τα Παπαφλέσσεια

Αν και η …γρουσούζικη χρονιά 2013 απείλησε με καταστροφή των Παπαφλεσσείων, αφού λίγη ώρα πριν την έναρξη είχαμε πρωτοφανή για την περιοχή μας βροχόπτωση, παρ’ ότι το ημερολόγιο έγραφε 1 Ιουνίου, τελικά όλα πήγαν καλά, έχοντας ξεπεράσει ήδη και τη σκόπελο της οικονομικής κρίσης… Ο καιρός ίσως απέτρεψε περισσότερο κόσμο από να παρακολουθήσει τους αγώνες, ωστόσο οι θέσεις στη νότια κερκίδα ήταν καλυμμένες σε μεγάλο βαθμό, με το κοινό αρκετά ενθουσιώδες.
Το βρεγμένο τερέν και η πτώση της θερμοκρασίας ήταν σε κάποιο βαθμό ένας ανασταλτικός παράγοντας στο να μη δικαιωθούν οι προσδοκίες για μεγάλες επιδόσεις. Ωστόσο, σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα ο συναγωνισμός ήταν
έντονος. Αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις του Σπύρου Λεμπέση στον ακοντισμό με 78,80 μ. και του Γιώργου Τσάκωνα στα 200 μ. (20’’72), στο ύψος η πρώτη θέση κρίθηκε σε αγώνα μπαράζ, πολλές συγκινήσεις πρόσφεραν οι κούρσες των 1.500 μ., με τον αγώνα των γυναικών μάλιστα να χαρίζει το όριο για το πανευρωπαϊκό νέων στη Σοφία Πιτούλη, ενώ ένα ακόμη όριο για την ίδια διοργάνωση εξασφάλισε η Ελισάβετ Πεσερίδη στα 100 μ. εμπόδια.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν φυσικά οι δύο Μεσσήνιοι πρωταθλητές, με τον Λούη Τσάτουμα να κάνει μια καλή επίδοση στα 8,06 εξασφαλίζοντας την πρωτιά στο μήκος (άφησε υποσχέσεις με μεγαλύτερα άκυρα άλματα), ενώ η Ελένη Θεοδωρακοπούλου που επίσης έκανε την πρώτη της εμφάνιση μετά από τραυματισμό, έστω και στα 1.500 μ. που δεν είναι το αγώνισμά της έμεινε ενθουσιασμένη από την αγάπη του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 7η θέση, με 4’27. Οργανωτικά όλα κύλησαν άψογα, με το πρόγραμμα να έχει εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών από την ακαδημία του διοργανωτή Μεσσηνιακού, επίσημη ημερίδα παίδων-κορασίδων και την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Καλαμάτα αγώνων στίβου ατόμων με κινητικές αναπηρίες (μήκος, 100 μ.). Το αγκάλιασμα των Παραολυμπιονικών έγινε και με μια ακόμη κίνηση και αυτή ήταν η βράβευση του Καλαματιανού παγκόσμιου πρωταθλητή στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργου Λαζαρίδη, ενώ τιμητική πλακέτα αποδόθηκε και στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Την παρέλαβε η Μανιάτισσα Βούλα Κοζομπόλη, έχοντας στο πλευρό της τους συναθλητές της Εύη Μωραϊτίδου, Δημήτρη Μούγιο, Βασίλη Πολύμερο, Νίκο Συρανίδη, Νίκο Ξυλούρη, Γεωργία Ελληνάκη, Βούλα Ζυγούρη, Κώστα Λούδη και Λάμπρο Παπακώστα.
Αν στο όλο σκηνικό προσθέσουμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που ουσιαστικά μετέτρεψαν για πρώτη φορά τα Παπαφλέσσεια 3ήμερα (αγώνες kids athletics στην πλατεία την Παρασκευή, τη μεγάλη ημερίδα για τον αθλητικό τουρισμό το μεσημέρι και την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη της ακαδημίας στίβου του ΜΓΣ στην έκθεση με τα Ολυμπιακά Κειμήλια στο ξενοδοχείο «Ελίτ») τότε πραγματικά η διεθνής διοργάνωση στίβου της Καλαμάτας ανέβηκε φέτος ένα επίπεδο.

 Χριστίνα Ελευθεράκη

Δειτε φωτο στο http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: