ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μαθητές του Μελιγαλά στο Σταθμό Αγιαννάκη για την καρέτα-καρέτα

Τον περιβαλλοντικό σταθμό του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα Καρέτα «Αρχέλων» στον Αϊ-Γιαννάκη επισκέφθηκαν την Παρασκευή το πρωί μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Μελιγαλά.

Στην εκδρομή τους αυτή είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την υπεύθυνη του Συλλόγου «Αρχέλων» Παναγιώτα Θεοδώρου, για τις θαλάσσιες χελώνες, τη βιοποικιλότητα της περιοχής  αλλά και τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Οι μαθητές επίσης ζωγράφισαν με θέμα τις χελώνες, ενώ ξεχύθηκαν στην παραλία και με τη βοήθεια των εθελοντών του συλλόγου την
καθάρισαν από  σκουπίδια και περιττά αντικείμενα.
Για τη δραστηριότητά τους αυτή ο διευθυντής του σχολείου Ιωάννης Νανόπουλος επισήμανε ότι στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν 115 παιδιά από 10 τμήματα του σχολείου - και συμπλήρωσε: «Φέραμε τα παιδιά εδώ για να δούνε αλλά και να βοηθήσουν σε αυτή τη συνεργασία που έχουμε με τον Σύλλογο "Αρχέλων". Να μάθουν για το περιβάλλον, για τη χελώνα καρέτα καρέτα, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Η συνεργασία που έχουμε με τους υπεύθυνους του συλλόγου είναι άψογη και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχιστεί. Ως σχολείο έχουμε αναλάβει πολλά προγράμματα σχετικά με το περιβάλλον, και με βάση τις δυνατότητές μας προσπαθούμε να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για το μέλλον, για μια πράσινη ανάπτυξη».
Η υπεύθυνη του Προγράμματος για την Πελοπόννησο από το Σύλλογο «Αρχέλων», Παναγιώτα Θεοδώρου, σημείωσε:
«Ηδη από τις 15 Μαΐου που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο είναι ανοιχτός ο Περιβαλλοντικός Σταθμός Αϊ-Γιαννάκη όπου δεχόμαστε σχολεία και άλλες οργανωμένες ομάδες ανθρώπων. Τους προσφέρουμε ενημέρωση για το τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για να προστατεύσει την θαλάσσια χελώνα και τα παράκτια οικοσυστήματα. Ταυτόχρονα περνάμε και σε έμπρακτη περιβαλλοντική ενημέρωση στα παιδιά, προβαίνουμε σε καθαρισμούς παραλίας -κάτι το οποίο χρειάζεται-, ενώ παίζουμε και παιχνίδια ώστε να τους περάσουμε ως συνείδηση ότι δεν πρέπει να ρυπαίνουμε το περιβάλλον.
Η συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Μελιγαλά είναι εξαιρετική, τα παιδιά βοηθάνε πάρα πολύ. Αυτό είναι το τρίτο σχολείο στο οποίο κάνουμε παρουσίαση. Θα περιμένουμε κι άλλα μέχρι την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, ενώ και το Σεπτέμβριο υπάρχουν επισκέψεις σχολείων».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/26414-mathites-meligala-agiannakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.