ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Το Facebook ενώνει και οικογένειες...

Ύστερα από έρευνες 37 ολόκληρων χρόνων η Ντόνα Σκερ από την Πενσιλβάνια βρήκε την βιολογική της μητέρα, Νταϊάνα Τζιλ, μέσα από το Facebook.

Η Ντόνα ξόδεψε πάρα πολλά χρόνια μπλεγμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μέχρι να βρει τη μητέρα της που την είχε δώσει για υιοθεσία. Έχοντας απελπιστεί, χωρίς να βλέπει αποτελέσματα από την πολύχρονη έρευνά της, αποφάσισε να κάνει το πιο απλό που σκέφτηκε. Έγραψε το πατρικό όνομα της μητέρας της στην αναζήτηση του Facebook και τελικά την εντόπισε.
Η Ντόνα έστειλε στη βιολογική της μητέρα αίτημα φιλίας. Εκείνη έκανε ένα χρόνο για να αποδεχτεί το αίτημα, καθώς το όνομα που έβλεπε της ήταν άγνωστο. Ωστόσο, η Ντόνα είχε γεμίσει με μηνύματα το inbox της μητέρας της όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Όταν η Νταϊάνα αποδέχτηκε το αίτημα και είδε ότι η Ντόνα ήταν on-line της έστειλε μήνυμα: «Ποιος διάολος είσαι και γιατί με καταδιώκεις;».

Η Ντόνα της απάντησε στέλνοντάς της μία φωτογραφία. Τότε η μητέρα της αναγνώρισε το μωρό που έδωσε για υιοθεσία όταν ήταν μόλις 16 ετών. Μητέρα και κόρη αντάλλαξαν τηλέφωνα και τελικά η Νταϊάνα ταξίδεψε από τη Φλόριντα στην Πενσιλβάνια για να γνωρίσει από κοντά το παιδί της.

Η Ντόνα έμαθε ότι έχει έναν 23χρονο αδελφό, τον Σιν και η Νταϊάνα γνώρισε τον άντρα της κόρης της και τον τετράχρονο εγγονό της. «Είναι σαν να έκλεισε ένας κύκλος. Ξέρεις, όπως και τα πάντα στη ζωή μου, ήρθαν όλα μαζί. Είναι πλήρης», δήλωσε η μητέρα.



Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
ΑΠΟ http://www.zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: