ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

3 βραβεία ελαιολάδου σε μεσσηνιακές φίρμες στη σκιά νέας απάτης στη Β. Ελλάδα

Την ώρα που οι περισσότερες μεσσηνιακές επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας βιολογικού ελαιόλαδου κάνουν εξαιρετικά μεγάλα ποιοτικά άλματα κατακτώντας διεθνή βραβεία, μια μικρή μειοψηφία τούς τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια νοθεύοντας το ελαιόλαδο με άλλου είδους λάδια.
Συγκεκριμένα χθες η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε ότι το προϊόν με την επωνυμία "Πάρνωνας" που συσκευάζεται στην Καλαμάτα έχει "ένδειξη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι νοθευμένο με σογιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο". Η είδηση αυτή σκίασε τα 3 βραβεία που κατέκτησαν επάξια μεσσηνιακές στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Ελαιολάδου "Biol International 2013" που διεξήχθη στην Αντρια της
Ιταλίας. Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 360 διαφορετικές ετικέτες ελαιολάδου από συνολικά δεκαπέντε χώρες. Η Ελλάδα κατέκτησε 8 βραβεία από τα οποία, όπως προαναφέραμε, τα 3 δόθηκαν σε μεσσηνιακά ελαιόλαδα. 
Για να προστατευθεί τόσο η ποιότητα όσο και το καλό όνομα του μεσσηνιακού ελαιόλαδου είναι αναγκαία η διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων πριν το προϊόν φτάσει νοθευμένο στον καταναλωτή. Δυστυχώς όμως οι έλεγχοι γίνονται στη… Μακεδονία, όταν το προϊόν έχει φτάσει στον καταναλωτή με συνέπεια να δυσφημείται συνολικά το μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Είναι λοιπόν αναγκαία η διενέργεια συχνών ελέγχων -τακτικών και αιφνιδιαστικών- στις εγκαταστάσεις όλων των εταιρειών που εμφανίζονται να τυποποιούν ελαιόλαδο. Αυτό ως το ελάχιστο μέτρο προκειμένου να προστατευτούν τα τοπικά προϊόντα από τους πειρατές που λυμαίνονται την αγορά. 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Σημαντικές διακρίσεις για βιολογικά λάδια
Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν μεσσηνιακά ελαιόλαδα στο διεθνή διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου Biol International 2013, που έγινε στην Αντρια της Ιταλίας, για 18η συνεχή χρονιά. Η εταιρεία "Epicouros Organic Products Ltd" από την Καλαμάτα αναδείχθηκε χρυσός νικητής με το λάδι "Epicouros Organic Olive Oil". H ίδια εταιρεία πήρε και ασημένιο βραβείο με το ελαιόλαδο "Epicouros Demeter Olive Oil", ενώ ασημένιο βραβείο έλαβε και η εταιρεία Φρίντιχ Μπλάουελ από τη Μάνη με το ελαιόλαδο "Mani Blauel".  Aσημένια βραβεία πήραν ακόμα ελαιόλαδα από το Πλωμάρι Λέσβου, τη Σπάρτη, το Ρέθυμνο, την Κίσσαμο και τα Χανιά.  
Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 360 διαφορετικές ετικέτες ελαιολάδου από συνολικά 15 χώρες, ενώ ειδικά από την Ελλάδα υπήρξαν συνολικά 20 διαφορετικές συμμετοχές. Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελείτο από 29 πιστοποιημένους γευσιγνώστες ελαιολάδου.
Στη διαδικασία συμμετείχε ο Κωνσταντίνος ∆ρίτσας, πιστοποιημένος γευσιγνώστης και μέλος της κριτικής επιτροπής Biol, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναδεικνύουν κάθε χρόνο την ισχυρή θέση που κατέχει η xώρα μας στην παγκόσμια αγορά βιολογικού ελαιολάδου, καθώς και την ποιότητά του. Ο Οργανισμός ∆ΗΩ εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους εκείνους που στήριξαν και φέτος την προσπάθεια αυτή, «η οποία αδιαμφισβήτητα θα προωθήσει και θα προβάλλει το ιδιαίτερης ποιότητας εξαιρετικό βιολογικό ελληνικό ελαιόλαδο εντός και εκτός Ελλάδας».

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Νοθευμένο λάδι που εκθέτει την Καλαμάτα
Στην ανάκληση νοθευμένων προϊόντων ελαιολάδου προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος το οποίο πωλείται με την ένδειξη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι νοθευμένο με σογιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο.
Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΝΩΝΑΣ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΦΑΡΩΝ 84 - ΚΑΛΑΜΑΤΑ».
Επίσης, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος το οποίο πωλείται με την ένδειξη ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι νοθευμένο με ηλιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο.
Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΕΛΙΑΓΡΟΣ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ – ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ».
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από τα ανωτέρω νοθευμένα – μη ασφαλή προϊόντα από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα παραπάνω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/25605-elaiolado-vraveia-anaklisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...