ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του καραβιού που συγκρούστηκε ανοιχτά της Μεθώνης

Με 2 μεγάλα ρήγματα στην πλώρη το φορτηγό πλοίο "Consouth" μετέφερε σήμερα στην Καλαμάτα τους 2 νεκρούς και τους 7 διασωθέντες ναυτικούς του πλοίου "Piri Reis", με το οποίο συγκρούστηκε και μέσα σε ελάχιστα λεπτά βυθίστηκε προχθές τα ξημερώματα σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Το πλοίο γύρω στις 10.30 το πρωί αγκυροβόλησε στη ράδα του λιμανιού, καθώς λόγω μηχανικού προβλήματος ήταν αδύνατο να μπει στο λιμάνι χωρίς ρυμουλκά.
Οι Σύροι διασωθέντες ναυτικοί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι με λάντζα και διακομίστηκαν στο
Νοσοκομείο Καλαμάτας για να εξεταστούν από γιατρούς. Με τον ίδιο τρόπο μεταφέρθηκαν στο λιμάνι οι δύο σοροί κι έχει διαταχθεί νεκροψία - νεκροτομή. Επίσης, στο νοσοκομείο διακομίσθηκε ο μάγειρας του πλοίου "Consouth", λόγω προβλημάτων υγείας.
Σύμφωνα με το λιμενάρχη Καλαμάτας, πλωτάρχη Νικόλαο Γιαννουλάτο, ο οποίος συντόνισε όλη την επιχείρηση, έχει απαγορευτεί ο απόπλους του πλοίου μέχρι να κριθεί η αξιοπλοΐα του. Θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη επιθεώρησή του και θα γίνουν οι όποιες επισκευές χρειάζονται ώστε το καράβι να μπορεί να αποπλεύσει με ασφάλεια για τη χώρα του. 
Στην Καλαμάτα, βρίσκονται ήδη τόσο εκπρόσωποι των δύο πλοιοκτητριών εταιρειών όσο και κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων που διερευνά τα ακριβή αίτια κάτω από τα οποία συνέβη το ναυτικό δυστύχημα. 
Να σημειωθεί πως επειδή το δυστύχημα έγινε στα διεθνή ύδατα δε διενεργείται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, προανάκριση από τις ελληνικές Αρχές.
Οσον αφορά στις έρευνες στο σημείο του ναυτικού δυστυχήματος, καμιά εξέλιξη δεν υπήρχε μέχρι χθες το βράδυ, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένας άλλος από τους 8 αγνοούμενους ναυτικούς του βυθισμένου πλοίου. 
Οσο για το ενδεχόμενο ρύπανσης, μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο κάποιες κηλίδες, οι οποίες δεν έχει διαπιστωθεί αν προκλήθηκαν από το δυστύχημα. Σε δήλωσή του μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς -που παρέστη στην υποδοχή των διασωθέντων- παρατήρησε πως "δεν υπάρχει θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή. Υπάρχουν 3 πετρελαιοκηλίδες μικρής έκτασης, αυτοδιαλυόμενες και δεν υπάρχει πρόβλημα". 

Κ.Δ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/25611-apoplous-ploio-methwni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...