ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η Αρχαία Μεσσήνη υποψήφια για μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Ομάδα εργασίας για την προώθηση της υποψηφιότητας της Αρχαίας Μεσσήνης προς εγγραφή στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, συγκροτήθηκε με απόφαση της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους: 1) Νικολέττα Διβάρη -Βαλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της γ.γ. Πολιτισμού ως πρόεδρο, με αναπληρώτρια την Ιωάννα Βενιέρη, προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και
Διεθνών Θεμάτων της ίδιας Διεύθυνσης. 2) Ευγενία Γερούση, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της γ.γ. Πολιτισμού και εθνική συντονίστρια (Focal Point) για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με αναπληρώτρια την Ερση Μπρούσκαρη, προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Διεθνών Θεμάτων της ίδιας Διεύθυνσης. 
3) Πέτρο Θέμελη, ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων Αρχαίας Μεσσήνης, με αναπληρωτή τον Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, αρχαιολόγο της ΛΗ ́ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. 4) Ευαγγελία Μηλίτση, προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αναπληρωτή τον Μιχάλη Κάππα  αρχαιολόγο που υπηρετεί στην ίδια Εφορεία. 5) Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΛΗ ́ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αναπληρωτή το Δημοσθένη Κοσμόπουλο, αρχαιολόγο που υπηρετεί στην ίδια Εφορεία.
6) Ελένη Σφακιανάκη, αρχαιολόγο που υπηρετεί στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αναπληρώτρια τη Βασιλική Δημητροπούλου, ιστορικό τέχνης που υπηρετεί στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η Σοφία Τσάλα, διοικητικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Προϊστορικώνν και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αναπληρώτρια την Χριστίνα Κουμουτσέα, διοικητικό που υπηρετεί στην ΛΗ ́ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Οπως επισημαίνεται, έργο της ομάδας είναι η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της Αρχαίας Μεσσήνης για εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco, σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΠΟ  https://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ https://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/25965-arxaia-messini-mnimio-klironomias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.