ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Με το στρέμμα φόρος σε όλα τα αγροτεμάχια από το 2014


Με το στρέμμα θα φορολογηθούν από το 2014 όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια και όχι με την αντικειμενική αξία, αφού δεν προλαβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους να καθορίσουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αντικειμενικές αξίες τέτοιες που να επιφέρουν το επιθυμητό εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Το σχέδιο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα προβλέπει ότι για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου γης ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως.
Ακίνητα που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς για χιλιάδες πολίτες, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη.
Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να ξεκινά από 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα, αγροτεμάχια που βρίσκονται σε λόγγους και ραχούλες θα φορολογηθούν πολύ χαμηλότερα από 12 ευρώ.
Η εφορία θα υπολογίζει το φόρο με βάση ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου που, όπως λένε αρμοδίως, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι επηρεάζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω την αξία συγκριτικά με άλλα αγροτεμάχια.
Για παράδειγμα, αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε επαρχιακή ή εθνική οδό, αν είναι παραθαλάσσιο, αν είναι καλλιεργήσιμο ή όχι ή αν είναι ορεινό ή πεδινό, αρδευόμενο ή μη, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσής του.
Ωστόσο, υπάρχει ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία και αυτό έχει να κάνει με το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων, αλλά και αυτά που είναι αδήλωτα. Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, όσο περισσότερα είναι τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην εφορία τόσο μικρότερη θα είναι η κατά μέσο όρο επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους. Κι αυτό, διότι η κυβέρνηση προσδοκά από τη φορολογία των αγροτεμαχίων να εισπράξει για πρώτη φορά 800 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων δεν ξεπερνά τα 66,5 εκατομμύρια.

Εντός σχεδίου ακίνητα
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων, ακόμη δεν έχει καταλήξει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα υπάρχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ ή χαμηλότερο. Μάλιστα, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προτείνουν αφορολόγητο 50.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ζητά να φορολογηθούν όλα τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ με κάποιες εξαιρέσεις, προκειμένου να εισπραχθούν μέσα στο 2014 περισσότερα από 3,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα έσοδα εκτιμάται ότι περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων της εκκλησίας και των επιχειρήσεων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» ακινήτων που ισχύει εφέτος αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Διαψεύδει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί φορολόγησης αγροτεμαχίων. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για φορολόγηση αγροτεμαχίων ή αγροτικών εκτάσεων», αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...