ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Στα δύο η Μεσσηνία για το λάδι «ΠΟΠ Καλαμάτα» με αφορμή πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου

Στα δύο έχει χωριστεί η Μεσσηνία για το ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) "Καλαμάτα" και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να υποστεί πλήγμα το προϊόν από τα βέλη των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές, για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, η μία πλευρά θέλει επέκταση του ΠΟΠ "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία, ενώ η άλλη θέλει να μην αλλάξει τίποτα και να παραμείνει η ζώνη στην παλιά επαρχία Καλαμάτας. Οπως γίνεται αντιληπτό τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα, καθώς το brand name
"Καλαμάτα" είναι διάσημο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μπορεί να φέρει στο μέλλον μεγάλα κέρδη σε τυποποιητές και εξαγωγείς. Οσοι προσπαθούν να διατηρηθεί η υπάρχουσα ζώνη δεν θέλουν νέους "παίκτες" στην αγορά, ενώ οι υπόλοιποι επιθυμούν να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα των προσδοκώμενων κερδών.  
Ο νέος κύκλος του μεσσηνιακού εμφύλιου άνοιξε με την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Γυφτέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας απόσυρση της επέκτασης της ζώνης για το ελαιόλαδο ΠΟΠ "Καλαμάτα". Το Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία  θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς θα επιτραπεί τυποποίηση του ελαιόλαδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" εκτός νομού. Παράλληλα κατηγορεί την Ενωση Μεσσηνίας ότι χειρίστηκε μέχρι σήμερα το θέμα με αναποτελεσματικό τρόπο. 
Χθες απάντησε η Ενωση Μεσσηνίας υποστηρίζοντας ότι η  επέκταση θα φέρει σε ετήσια βάση στο νομό και στους Μεσσήνιους παραγωγούς επιπλέον 35 εκατομμύρια ευρώ. Η Ενωση λέει ότι "σήμερα 19 επιχειρήσεις που τυποποιούν ΠΟΠ "Καλαμάτα" είναι εγκατεστημένες εκτός του Νομού Μεσσηνίας" και άρα θεωρεί  προσχηματικό το επιχείρημα του Επιμελητηρίου για την απόσυρση της επέκτασης. 
Εμφύλιος όμως ξέσπασε και στους κόλπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καθώς ο επιχειρηματίας Ηλίας Κανάκης ζητεί να συζητηθεί το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Γυφτέα ότι έστειλε την επιστολή χωρίς να συνεδριάσει το Τμήμα Εξαγωγών. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epimelitiria/item/25962-messinia-ladi-pop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...