ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Twitter: Ξεκίνησε η μουσική υπηρεσία

18/04/2013  [19:18]


Εκανε την εμφάνισή της σήμερα η πολυαναμενόμενη μουσική υπηρεσία του Twitter, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε στο «Good Morning America» το Twitter #music, μια υπηρεσία που θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι βρίσκουν μουσική πάντα μέσω του Twitter.

Ουσιαστικά, η υπηρεσία χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα στο Twitter, δηλαδή όλα τα «τιτιβίσματα», και ανιχνεύει τα πιο δημοφιλή τραγούδια και τους καλλιτέχνες για τους οποίους μιλούν οι χρήστες.

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, το κοινωνικό δίκτυο σας προτείνει τραγούδια και καλλιτέχνες, τα οποία θα μπορείτε να κοινοποιήσετε στους followers σας και να ακούσετε.

Η δωρεάν υπηρεσία θα αποτελεί, επίσης, ένα χώρο για συγκέντρωση πληροφοριών συγκεκριμένων καλλιτεχνών που θα βρίσκετε και θα ακολουθείτε, ενώ θα μπορείτε να βλέπετε και ποιους μουσικούς ακολουθούν οι καλλιτέχνες που ακολουθείτε εσείς.

Η υπηρεσία, δηλαδή, έχει σκοπό να σας οδηγήσει στο να ανακαλύψετε νέα συγκροτήματα, καλλιτέχνες και τραγούδια.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στο App Store, ενώ δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό με την έκδοση για Android.

Όσον αφορά την έκδοση στους υπολογιστές, το Twitter #music διατίθεται μέσω του music.twitter.com μόνο σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Καινούριες χώρες αλλά και υποστήριξη για το Android αναμένεται μέσα στο 2013.

Το Twitter #music συνεργάζεται με το iTunes, Spotify και Rdio. Ως προεπιλογή θα μπορείτε να ακούσετε προεπισκοπήσεις των τραγουδιών μέσω του iTunes, ενώ οι συνδρομητές των υπηρεσιών Spotify και Rdio (δεν υποστηρίζονται στην Ελλάδα) θα μπορούν να ακούνε ολόκληρο το κομμάτι.
 
ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: