ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Νοσοκομείο κατά Περιφέρειας για 73 στρ. στην Κυπαρισσία

Εκδικάστηκε χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας η διεκδίκηση από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ενός αγροτεμαχίου 73 στρεμμάτων στη θέση Μεμί, το οποίο έχει περιέλθει στο Δημόσιο, θεωρώντας ότι κακώς το 1959 δόθηκε στο Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών Τριφυλίας.
Πρόκειται για ένα ακίνητο που
το 1979 πέρασε στο ΕΘΙΑΓΕ και σήμερα ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία διά του νομικού τους εκπροσώπου υποστήριξε χθες την ιδιοκτησία του.
Μετά από δύο αναβολές της υπόθεσης χθες ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία με τον δικηγόρο του

νοσοκομείου Ευάγγελο Παπαγιανούλα να υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο ποτέ δεν διέφυγε της νομής και κατοχής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ποτέ δεν παραδόθηκε σε άλλον και κακώς άλλος επικαλείται την κυριότητά του. Επίσης έβαλε το θέμα και σε μια άλλη διάσταση σημειώνοντας ότι τόσα χρόνια δεν έχει αξιοποιηθεί. Είπε ότι δύο δημόσιοι φορείς το διεκδικούν σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να προστατευτεί αυτό το περιουσιακό στοιχείο του νοσοκομείου προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του νοσοκομείου που θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Βαραβαρήγος υποστήριξε πως για την ιδιοκτησία του ακινήτου υπάρχει μια συνέχεια εγγράφων που δείχνουν ότι ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ασκεί τα δικαιώματά του, καταλήγοντας πως η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί στη νομική του πλευρά.
Βασικός μάρτυρας ήταν ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Πάνος Μπόζος που αναφέρθηκε στην διαθήκη του δωρητή Γιώργου Αλεξόπουλου και ότι αναλαμβάνοντας την διοίκηση του νοσοκομείου ασχολήθηκε με την περιουσία του. Σημείωσε πως για το χώρο αυτό όταν κάποιος χρειαζόταν κάτι, όπως ο δήμος για να αποθέσει τα φύκια της θάλασσας, πάντα απευθυνόταν στο νοσοκομείο και όλες οι ενέργειες εκεί γινόταν με άδεια του νοσοκομείου, ενώ ανάφερε πως κοινή πεποίθηση στην τοπική κοινωνία είναι πως το αγροτεμάχιο αυτό ανήκει στο νοσοκομείο.
Σε δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Μπόζος σημείωσε: «Το νοσοκομείο διεκδικεί ένα μεγάλο περιουσιακό του στοιχείο. Αν το κερδίσουμε θα είναι μια μεγάλη ενίσχυση για την συνέχιση ύπαρξης του νοσοκομείου μας. Δυστυχώς περάσανε πολλά χρόνια που οι προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς να αφήνω καμία μομφή, δεν φροντίσανε να αξιοποιήσουν την περιουσία του νοσοκομείου η οποία είναι μεγάλη και αναξιοποίητη. Οφείλουμε στην μνήμη του Αλεξόπουλου να αξιοποιήσουμε την περιουσία του. Ενας από τους όρους της διαθήκης του είναι να μείνει η περιουσία του στο διηνεκές με σκοπό την ενίσχυση του νοσοκομείου και αυτό κάνουμε σήμερα. Πιστεύουμε ότι το νοσοκομείο θα κατανοήσει τις θέσεις μας, την ανάγκη για την ύπαρξη και λειτουργία του νοσοκομείου. Κυρίως θα κατανοήσει την ανάγκη για την υπεράσπιση του Δημοσίου. Πρέπει να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του νοσοκομείου Ευάγγελος Παπαγιανούλας ανέφερε: «Πιστεύω ότι από την εξέλιξη της διαδικασίας τα πράγματα είναι αρκετά θετικά και προσδοκώ ότι θα είναι θετική η απόφαση για το νοσοκομείο προκειμένου να δικαιωθεί μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για ένα ακίνητο το οποίο όσο καιρό φαίνεται να ανήκει σε τρίτους, φαίνεται να μην έγινε καμία προσπάθεια αξιοποίησης. Αντίθετα το ακίνητο που ανήκει δικαιωματικά στο νοσοκομείο προσδοκάμε να αξιοποιηθεί και να καλύψει τεράστιες ανάγκες που έχει η τοπική κοινωνία και το νοσοκομείο.

Η άσκηση της νομής και της κατοχής δεν έχει διαφύγει ποτέ από το νοσοκομείο. Δεν έγινε ποτέ η παράδοση του συγκεκριμένου ακινήτου είτε στο Ταμείο είτε στο Ελληνικό Δημόσιο και όλο αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ούτε το Ταμείο ούτε το Δημόσιο άσκησαν οποιαδήποτε δραστηριότητα συναφή με το σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι θέλουν να πάρουν αυτό το ακίνητο».



Κ.Μπ. 
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟ http://kyparissia-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.