ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ- ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


ΣΥΣΚΕΨΗ κορυφής πραγματοποιήθηκε στη Κυπαρισσία με αφορμή το έκτακτο Δ.Σ. Τριφυλίας για την αναπτυξικη προοπτική του Κυπαρισσιακού κόλπου παρουσία του Αποκεντρωμένου περιφερειάρχη κ Αγγελάκα, του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλια, της εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ κ. Ευαγγελίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλευρά, του περιφερειακού συμβούλου κ. Μπακούρου, αλλά και φορέων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας μίλησε για συμβολή όλων στην επίλυση των προβλημάτων ενώ το μήνυμα που τονίστηκε ήταν όχι στην ερημοποίηση, ναι στην ανάπτυξη με σεβασμό στη περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής με μέτρα προστασίας προσδιορισμένα και αποτυπωμένα με συλλογική διαχείριση. Για το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται είπε ότι το περιβάλλον είναι ζωνταννός οργανισμός με αρμονική συνύπαρξη όλων ζητώντας ο Δήμος να μετέχει σε κάθε μορφή απόφασης που θα ληφθεί ως το Προεδρικό διάταγμα. Για τις ευθύνες του Δήμου επέμεινε ότι θα αναλάβει μέρος της υπόθεσης με εκπόνηση δράσεων.
Ο κ. Αγγελάκας σύμφωνα με το kyparissianews.com μίλησε για ουσιαστική διαβούλευση που κατέληξε σε ένα οδικό χάρτη δράσεων. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα διαχειριστικά μέτρα στη περιοχή με αφορμή και την θαλάσσια χελώνα, εμπλοκή του Δήμου ως τοποτηρητές της συμφωνίας, η αποκεντρωμένη διοίκηση σε 3 μήνες θα τελειώσει με την υπόθεση του αιγιαλού. Θα γίνουν επίσης ενημερωτικές δράσεις με το Δήμο χωρίς κόστος αλλά και έκδοση υπουργικής απόφασης για την αναστολή οικοδομικών εργασιών στο τόπο. Εκτίμησε οτι σε 5 μήνες θα πρέπει να τελεσφορήσει η υπόθεση ώστε η χώρα να μην πληρώσει πρόστιμα στην Ε.Ε.
Η κα Ευαγγελίδου από το ΥΠΕΚΑ μίλησε για συνεργασία με την Πολεοδομία του Δήμου ώστε με τεχνογνωσία να επιλυθούν ζητήματα διαμόρφωσης κανονιστικού πλαισίου για την περιοχή που θα διέπεται από κανόνες με αξιοποίηση κονδυλίων για μέτρα προστασίας. Η αποκεντρωμένη διοίκηση θα αναλάβει το ενδιάμεσο πρόγραμμα διαχειριστικής φάσης ενώ για την αναστολή οικοδομικών αδειών τόνισε ότι θα επιλυθεί.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης σύμφωνα με το Ράδιο Κυπαρισσία 936, πρόσθεσε ότι τα μέτρα προστασίας θα συνδιαμορφωθούν από όλους με πολιτικές για το περιβάλλον με το καλύτερο τρόπο για να ενώσουν τους πολίτες. Υποστήριξε ότι όλα είναι θέμα Παιδείας καθώς υπάρχει έλλειμμα από τους λαικιστές για την προσέγγιση της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν μπορούν να επιβληθούν οριζόντιες διατάξεις όπως είπε με την εφαρμογή μέτρων προστασίας για να προστατευθεί η χελώνα και να εφαρμοστούν πολιτικές με μακροχρόνια αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι η συννενόηση όλων είναι το κλειδί της επιτυχίας ζητώντας ένα μόνο φορέα περιφερειακής διαχείρισης στη Πελοπόννησο ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κρίσης. Έθιξε το θέμα υψηλής ανεργίας στο Μοριά για την οποία η ανάπτυξη αποτελεί συνιστώσα εξόδου με βάση τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος για το αναπτυξιακό μέλλον. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει την νέα Κοινή απόφαση η οποία θα αδειοδοτήσει την επένδυση αλλά με όρους μετά την επιροπή που συστάθηκε από τους θεσμικούς φορείς, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το γενικό πρόσταγμα είχε ο κ. Αγγελάκας σύμφωνα με πληροφορίες με άνωθεν εντολές. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: