ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ - ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

Το Πάσχα μια απο τις μεγαλύτερες γιορτές της Ελλάδας συνοδεύεται και απο πολλές παραδόσεις σχετικά με το φαγητό μετά την περίοδο της νηστείας.

Απο την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά το ψήσιμο των γλυκών τις Πασχαλιάς , τα τσουρέκια και τα κουλουράκια και την μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα πασχαλινά αυγά, το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνεται η Μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα ψήνεται το Αρνί.


Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε παραδοσιακές συνταγές για κουλουράκια και τσουρέκια...

Τσουρέκια

Υλικά
3 κιλά αλεύρι
4 κουταλιές μαγιά της μπύρας
2 φλιτζάνια βούτυρο
3 φλιτζάνια ζάχαρη
12 αυγά
2 κουταλιές μαχλέπι
2 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές αλάτι
Ξυσμένη φλούδα απο 2 πορτοκάλια, και λίγο μαστίχα Χίου.

Μέθοδος

Βάζουμε σε μια πλαστική λεκάνη 1 κιλό απο το αλεύρι, στη μέση φτιάχνουμε ενα μικρό λάκκο, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ανακατεύουμε με την μαγιά της μπύρας μέχρι η μαγιά να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε το μίγμα στον μικρό λάκκο του αλευριού και αρχινάμε το πλάθουμε αργά, όταν γίνει μια καλή ζύμη το αφήνουμε να φουσκώσει.

Σπάμε τα αυγά σε ενα μπολ και λιώνουμε το βούτυρο και στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στο προζύμι που εχει ήδη φουσκώσει προσθέτοντας σιγά σιγά αλεύρι και συγχρόνως με το άλλο χέρι ζυμώνουμε το μίγμα.

Όταν το ζυμάρι μας ειναι έτοιμο το αφήνουμε στην λεκάνη σκεπασμένο με πετσέτα και απο πάνω μία κουβέρτα έτσι ώστε το ζεστό περιβάλον να φουσκώσει ακόμη τη ζύμη.

Μετά το φούσκωμα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα πλεξούδας και τα βάζουμε στην λαμαρίνα, τα σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και κουβέρτα για να φουσκώσουν.

Όταν φουσκώσουν αρκετά τα αλείφουμε με αυγό και αν θέλετε βάζετε φλούδα απο καθαρισμένο αμύγδαλο και ενα κόκκινο αυγό στην μέση της πλεξούδας. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Κουλουράκια

Υλικά
2 κιλά αλεύρι
8 αυγά
1 κιλό ζάχαρη
1 φακελάκι αμμωνία
250 γραμμάρια βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
4 βανίλιες
2 κουταλιές μπεικινγκ παουντερ
1 λεμόνι χυμό και την φλούδα ξυσμένη (εδώ χρησιμοποιούμε λεμόνι αντί για πορτοκάλι που συνήθως πάει στα σμυρναίικα κουλουράκια)

Μέθοδος
Ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη σε Μίξερ και το βάζουμε σε πλαστική λεκάνη, στην συνέχεια σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τα ασπράδια απο τους κρόκους. Ρίχνουμε τους κρόκους στο μίγμα με το βούτυρο και την ζάχαρη και αναμιγνύουμε. Στην συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μίγμα μας.

Στο χλιαρό γάλα βάζουμε την αμμωνία να διαλυθεί τελείως και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Αναμιγνύουμε τη σόδα με το χυμό του λεμονιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την ξυσμένη φλούδα απο το λεμόνι και τις βανίλιες.

Δουλεύουμε το μίγμα καλά έως ότου όλα τα υλικά να αναμειχτούν μεταξύ τους και στην συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ παράλληλα ζυμώνουμε το μίγμα.

Όταν το ζυμάρι ειναι έτοιμο πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας. Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε 200 βαθμούς μέχρι να ξανθύνουν. 


ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: