ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πάτρα: Σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών σε διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας!


Τo σύστημα Control Cube («Κύβος Ελέγχου») του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ), επελέγη (μεταξύ εκατοντάδων προτάσεων) στις δέκα φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας IPSO Challenge 2013 που διοργανώνεται από την Internet Protocol for Smart Objects (IPSO) Alliance (http://www.ipso-alliance.org), μία μη κερδοσκοπική, διεθνή σύμπραξη εταιρειών και βιομηχανιών που ως σκοπό έχει την προαγωγή και την χρήση του Internet Protocol (IP) σε εμπορικές λύσεις του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things).

Ο Κύβος Ελέγχου λειτουργεί ως διεπαφή συσκευών συμβατικής τεχνολογίας (φωτισμός, κλιματισμός, κουρτίνες κλπ) με δίκτυα του Μελλοντικού Διαδικτύου χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο IPv6 και ασύρματους έξυπνους μικρο-αισθητήρες, σε εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια.

Στους υπόλοιπους 10 φιναλίστ του διαγωνισμού (http://www.ipso-alliance.org/ipso-alliance-selects-10-semi-finalists-for-ipso-challenge-2013) συμπεριλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η Cisco και σημαντικά πανεπιστήμια από Αμερική, Ιαπωνία, Φινλανδία, κ.α.

Οι τελικοί τρεις νικητές του διαγωνισμού θα επιλεγούν το Μάιο, και εκτός από σημαντικά χρηματικά έπαθλα, θα προβληθούν σε διεθνές επίπεδο και θα έρθουν σε επαφή με ηγέτιδες εταιρείες του χώρου στην διεθνή έκθεση IEEE Sensors Expo and Conference, που θα γίνει 4-6 Ιουνίου 2013, στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Αναλυτικά, οι 10 φιναλίστ είναι: Cisco Systems, Japan; Colorado Micro Devices, USA; FAST Laboratory (Tampere University of Technology), Finland; Oval Integration, USA; Purdue University, USA; Redwire Consulting, USA; University of Patras, Greece; University of Tokyo, Japan; viBrain Solutions and University of Murcia, Spain; Vienna University of Technology, Austria.

Το σύστημα «Κύβος Ελέγχου» αναπτύχθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ), από ερευνητική ομάδα με υπεύθυνο τον αναπληρωτή Καθηγητή Σωτήρη Νικολετσέα, και σε αυτή συμμετέχουν επίσης ο υποψήφιος διδάκτωρ Κωνσταντίνος Μάριος Αγγελόπουλος, η διδάκτωρ Δήμητρα Πατρούμπα, και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Θεοφάνης Ράπτης, Κωνσταντίνος Βερούτης και Γαβριήλ Φίλιος, ενώ το ηλεκτρολογικό μέρος ανάπτυξε ο κ. Βασίλης Γεωργόπουλος-Νίνος. Το σύστημα αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από πολλές εφαρμογές (έξυπνα συστήματα άρδευσης, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια κλπ) που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου HOBNET, στο οποίο μετέχουν επίσης τα Πανεπιστήμια Γενεύης, Εδιμβούργου, Δουβλίνου, οι εταιρείες Ericsson, Sensinode και το κοινωφελές ίδρυμα (συνεργαζόμενο με τον ΟΗΕ) Mandat International.
 
ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...