ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Επικίνδυνες παραμένουν οι χωματερές της Μεσσηνίας

Δίπλα από δασικές εκτάσεις και ρεματιές, χωρίς τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα, οι χωματερές της Μεσσηνίας παραμένουν άκρως επικίνδυνες, με απρόβλεπτες συνέπειες σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. 

Η σχετική έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία συντάχθηκε μετά από αυτοψία που ολοκληρώθηκε προχθές, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις ελλείψεις και τον κίνδυνο πυρκαγιάς που ελλοχεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωματερών.
Η επιτροπή πραγματοποίησε αυτοψία σε 15 χωματερές (ΧΑΔΑ) σε όλο το νομό. Πέρα από το
γεγονός ότι οι περισσότερες δεν είναι περιφραγμένες, διαπιστώθηκαν επίσης άδειες δεξαμενές νερού, ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες και εκτεθειμένα σκουπίδια χωρίς καμιά διαχείριση. 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρώην χωματερής του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα, που βρίσκεται δίπλα σε δασική έκταση και δεν έχουν επιχωματωθεί όλα τα σκουπίδια - γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Πάντως είναι η μοναδική χωματερή που φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, αν και δε λειτουργεί πια, και επιπλέον πληροί κάποιους όρους ασφαλείας. Στο χώρο παραμένουν δεματοποιημένα απορρίμματα.
Πολλές ελλείψεις και απόρριψη σκουπιδιών χωρίς διαχείριση δίπλα από ρέματα και δασικές εκτάσεις διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, στις εξής χωματερές: Κουτσούβερι Πεταλιδίου, Λειβαδάκια Βασιλιτσίου, Προφήτης Ηλίας Δωρίου, Πίσω Βρύση Αριστομένη και Αγριλιά Λογγάς.
Στην Αραποσυκιά Διαβολιτσίου τα σκουπίδια απορρίπτονται στο πρανές της ρεματιάς και πάνω σε δασική βλάστηση, με ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, σύμφωνα με την επιτροπή. 
Στον Προφήτη Ηλία Μελιγαλά υπάρχει μεγάλος όγκος απορριμμάτων "με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς". Στην Καβάλα Βαλύρας δεν έχουν επιχωματωθεί πλήρως τα απορρίμματα. Στη Μαύρη Λίμνα Φιλιατρών πρέπει μεταξύ άλλων να γίνει καθαρισμός της αντιπυρικής ζώνης, ενώ στην Αγριλιά Μπάκα Γαργαλιάνων είναι ελλιπής η περίφραξη, όπως και στα Λιμενικά Μεσσήνης.
Στις χωματερές που βρίσκονται στις θέσεις Γκουνόρεμα Ανδρούσας και Μανούσου Γιοφύρι Χώρας, οι οποίες είναι ανενεργές, έχει γίνει επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα. Τέλος, και στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας έχουν γίνει κάποιες εργασίες επιχωμάτωσης και καθαρισμού.
Κ.Δ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/25454-kindinos-xwmateres-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια: