ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

500 ευρώ και αφαίρεση άδειας, αν έχετε ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Δεν είναι μόνο η κοινή λογική. Δεν είναι μόνο η ηθική τάξη. Είναι και ο πολύ αυστηρός νόμος: Αν σκεφτόσασταν να αφήσετε το αυτοκίνητό σας χωρίς ασφάλιση, για να μειώσετε κάπως το κόστος λειτουργίας του, αλλάξτε μυαλά άμεσα!
Το να οδηγεί κανείς ένα ανασφάλιστο όχημα είναι έγκλημα από κάθε άποψη. Η εμπλοκή σε κάποιο ατύχημα –ή ακόμη χειρότερα δυστύχημα- σημαίνει αυτόματα βαρύτατες ποινές. Αν δεν έχετε τα σχετικά λίγα χρήματα που χρειάζονται για να πληρώσετε μια ασφάλεια, σίγουρα δεν έχετε τα ποσά που θα χρειαστείτε για να αποζημιώσετε όποιον βλάψετε. Οπότε, ξανασκεφτείτε το.
Έτσι κι αλλιώς, οι τιμές στις ασφαλίσεις Ι.Χ. έχουν πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μοιάζει σαν ένα πρόσθετο βάρος στην εποχή της κρίσης η ασφάλιση του αυτοκινήτου, αλλά πρέπει να το πάρετε απόφαση: Δεν νοείται να οδηγεί κανείς ανασφάλιστο όχημα.
Τι λέει ο νόμος
Στο Άρθρο 27, τονίζεται ότι η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται «από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου». Κοινώς, δεν παίζει ρόλο αν χρησιμοποιείτε ή όχι το αυτοκίνητό σας. Πολύς κόσμος, ειδικά στην επαρχία, όπου χρησιμοποιεί καθημερινά για τις δουλειές του το αγροτικό, έχει και ένα Ι.Χ. που το αφήνει ανασφάλιστο και το παίρνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Αν όμως συμβεί κάτι σ’ εκείνη τη μία φορά που θα το χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα επιχείρημα περί «μη χρήσης» του στο δικαστήριο. Είναι προτιμότερο να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας, αν δεν το χρησιμοποιείτε, να το χαρίσετε ακόμη, παρά να το αφήνετε ανασφάλιστο.  
Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς  ασφαλιστική κάλυψη, από 14 Απριλίου θα επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις:
- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες. Σε περίπτωση ατυχήματος, επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και αν υπάρχει υποτροπή, για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας όταν περάσουν οι περίοδοι αυτές, απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.
- Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Τι κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα
Ανασφάλιστο όχημα θεωρείται το όχημα που κινείται στους δρόμους χωρίς να έχει την προβλεπόμενη κάλυψη  προς τρίτους για τυχόν σωματικές βλάβες η υλικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε, αν εμπλακούμε σε ατύχημα με τέτοιο όχημα;
- Καλούμε την τροχαία ώστε να γίνει καταγραφή του συμβάντος.
- Ειδοποιούμε τον ασφαλιστή μας ή την ασφαλιστική μας εταιρεία.
- Δείτε αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, σας καλύπτει για τυχόν ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα. Αν σας καλύπτει είναι μεγάλη ευκολία για εσάς γιατί αναλαμβάνει η εταιρεία σας μέσω του ασφαλιστή σας όλα τα διαδικαστικά ώστε να αποζημιωθείτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο.
- Αν δεν σας καλύπτει η ασφαλιστική σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε μόνοι σας στο Επικουρικό Κεφάλαιο (Υπατίας 5, 10557 – Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-33.27.400). Αν έχετε την κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα γλιτώνετε από περιττή ταλαιπωρία και ενδεχομένως να αποζημιωθείτε σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν την συγκεκριμένη κάλυψη δωρεάν στους πελάτες τους.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο που θα στραφεί νομικά κατά του οδηγού και του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που ενεπλάκη στο ατύχημα, για να πάρει ολόκληρο το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει στον ζημιωθέντα. Εννοείται ότι το ποσό αυτό είναι ανεξάρτητο των προστίμων που θα κληθείτε να πληρώσετε έτσι κι αλλιώς αν οδηγείτε ή είστε ιδιοκτήτης ή κάτοχος ανασφάλιστου οχήματος.
Με λίγα λόγια, ως τις 15 Απριλίου έχετε ακόμη μια ευκαιρία να διορθώσετε το λάθος σας να αφήνετε τόσο καιρό το όχημά σας ανασφάλιστο. Από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα, ο κλοιός θα στενέψει πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: