ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΟΛΗ Η ΠΑΤΡΑ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ Η ιστορία του 15χρονου που συγκίνησε και κινητοποίησε τους φορείς της Αχαΐας

Αυτό που οι ενήλικες θεωρούν πράξη αξιέπαινη, για τα παιδιά αποτελεί καθήκον.   Τα παιδιά από τα Δεμένικα Αχαΐας με μια χειρονομία κατάφεραν να ξυπνήσουν από το λήθαργο μια ολόκληρη πόλη και να κινητοποιήσουν τους πολίτες και τους φορείς, θυμίζοντάς τους το καθήκον τους.   Να συνδράμουν όλοι, σε καιρό βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης, όποιο παιδί της χώρας κινδυνεύει χωρίς να ευθύνεται.   

Μετά την πράξη τους να χαρίσουν στην οικογένεια του 15χρονου συμμαθητή τους που νοσηλεύεται στην εντατική τα λεφτά που μάζεψαν για την τριήμερη εκδρομή, οι μαθητές του Γυμνασίου Δεμένικων είδαν την κοινωνία της Πάτρας να ακολουθεί.   

Επιδεινώνεται η υγεία του 15χρονου   

Δυσάρεστη εξέλιξη σημειώθηκε από χθες το απόγευμα στην υγεία του μαθητή της τρίτης τάξης Γυμνασίου της Πάτρας, ο οποίος νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Ρίου, με ινομύωμα στον εγκέφαλο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα η επέμβαση στο νοσοκομείο του Ανόβερο της Γερμανίας να χρειάζεται να γίνει άμεσα και όχι στις αρχές Μαΐου όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.   

Ήδη η ομιλία του παιδιού έχει επηρεαστεί και κάθε στιγμή που περνά είναι πολύτιμη.   

Τα έξοδα της επέμβασης και νοσηλείας αγγζίουν τα 80.000 ευρώ. Η οικογένεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το νοσοκομείο, καθώς της ζητούν να καταβάλει προκαταβολικά ολόκληρο το ποσό.   

Στα χρήματα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των 18.000 ευρώ, για το ειδικά επανδρωμένο με ιατρικό προσωπικό, αεροπλάνο που προτίθεται να στείλει το νοσοκομείο στον Άραξο, για τη μεταφορά του παιδιού στη Γερμανία, το οποίο θα διαθέτει και ειδικό θάλαμο αποσυμπίεσης, προκειμένου ο μαθητής να ταξιδέψει με ασφάλεια στην κατάσταση που βρίσκεται.   

Στο... πόδι όλη η Πάτρα για το παιδί   

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Πάτρας, βρίσκεται σε εγρήγορση. Συνδικαλιστές καθηγητές και δάσκαλοι, σε ανοιχτή γραμμή με την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναζητούν τρόπο δράσης κα παρέμβασης προς τα τοπικά συμβούλια αλλά και την κυβέρνηση, για να επισπευθούν οι διαδικασίες.   

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να βρεθεί τρόπος καὶ λύση, ώστε ὁ μαθητὴς ποὺ νοσηλεύεται  νὰ μεταφερθεί στὸ ἐξωτερικό όσο γίνεται πιο γρήγορα. Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρειται ότι «παράλληλα, ἀπὸ τὴν πλευρὰ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, σὲ συνεργασία μὲ τὴν οἰκογένεια τοῦ μαθητοῦ, γίνεται ἀπό τήν πρώτη στιγμή ὅ,τι εἶναι δυνατὸν γιὰ νὰ ἀντιμετωπιστῇ ἡ δύσκολη αὐτὴ κατάσταση.

Ὁ Σεβασμιώτατος, επίσης, μὲ ἐπιστολὴ ποὺ ἀπέστειλε στὸ Λύκειο Δεμενίκων, συγχαίρει καὶ εὐχαριστεί τοὺς μαθητάς, ποὺ εὐαισθητοποιήθηκαν γιὰ τὸν ἀσθενῆ συμμαθητή τους».   

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι μαθητές του σχολείου των Δεμενίκων επιμένουν να δώσουν τα χρήματα που είχαν μαζέψει για την πενταήμερη εκδρομή τους, παρά το γεγονός ότι επιφανής επιχειρηματίας της πόλης προσφέρθηκε να καλύψει αυτός το αντίστοιχο ποσό.   

Το θέμα έφτασε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος. Ο σύμβουλος Πάνος Σακελλαρόπουλος με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρη προτείνει να δοθούν οι αμοιβές των περιφερειακών συμβούλων στην οικογένεια.   

Όπως λέει στο newpost ο κ. Σακελλαρόπουλος, το θέμα θα συζητηθεί άμεσα στο συμβούλιο ενώ είναι ήδη ενήμερος και ο περιφερειάρχης:«Να δίνουμε και να παίρνουμε μαθήματα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και αγάπης. Τα παιδιά έκαναν κορυφαία κίνηση. Μας «φόρεσαν» τα γυαλιά», δηλώνει ο κ. Σακελλαρόπουλος.

ΠΗΓΗ Ντίνα Καραμάνου newpost.gr
ΑΠΟ http://www.best-tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...